StoryEditorOCM

ugrožena trgovinaI brodovi su na meti: osiguravatelji proširuju područje rizika u Azovskom i Crnom moru

13. ožujka 2022. - 11:30

Londonsko tržište pomorskog osiguranja proširilo je područje visokog rizika u Crnom i Azovskom moru zbog intenziviranja ruske invazije na Ukrajinu koje ugrožava pomorsku trgovinu.

Područje visokog rizika, prema uputi datiranoj 7. ožujka, prošireno je na teritorijalne vode Rumunjske i Gruzije, priopćio je Zajednički ratni odbor (JWC) sektora osiguranja.

Sredinom veljače na popis rizičnih područja dodane su ruske i ukrajinske vode u Crnom i Azovskom moru.

Od 24. veljače projektilima je pogođeno najmanje pet komercijalnih brodova, uključujući jedno plovilo koje je potonulo i drugo na kojem je smrtno stradao pomorac.

JWC u smjernicama ističe i tri pogođena broda u blizini ukrajinske luke Odesa, dodavši da je situacija "dinamična" i da se pomno prati.

Nova područja visokog rizika uključuju i dijelove kopnenih voda i otvorenog mora, čime se naglašava sve veća opasnost za komercijalne brodove.

"Na tržištu osiguranja očito su sve nervozniji kada je u pitanju ta regija, posebno Crno more", konstatira šef odjela pomorske trgovine u osiguravajućoj kući Marsh Marcus Baker.

Premije osiguranja putovanja u regiji porasle su od ruske invazije 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom".

Mnoge brodarske tvrtke obustavile su plovidbu u luke u regiji, a pomorska agencija Ujedinjenih naroda sazvat će uskoro izvanrednu sjednicu kako bi razgovarali o pogoršanju situacije.

Smjernice JWC-a pomno se prate i utječu na izračune premija osiguranja, objašnjava Reuters.

JWC se obično sastaje svakog kvartala kako bi revidirao popis područja visokog rizika za trgovačka plovila, s obzirom na mogući rat, piratstvo, terorizam i slične opasnosti.

Glavni analitičar logističkog sektora u udruzi BIMCO Niels Rasmussen upozorava na veći rizik prekida izvoza u Crnom moru zbog nevoljkosti brodarskih tvrtki da rade na tom području i sve većih vozarina.

"Promatrano iz perspektive globalne opskrbe, posebno zabrinjava izvoz pšenice i kukuruza, koji se uglavnom tovare u regiji Crnog mora”, rekao je Rasmussen.

18. travanj 2024 16:23