StoryEditorOCM

pritisak na brodareI osiguravatelji prihvatili ‘Posejdonova načela‘ za zeleni pomorski prijevoz: ‘Zajednički cilj je ubrzana dekarbonizacija sektora‘

17. prosinca 2021. - 09:03

Vodeće tvrtke u sektoru pomorskog osiguranja podržale su inicijativu koja će povezati njihove aktivnosti osiguranja sa smanjenjem štetnih emisija u pomorskom prijevozu kako bi se pojačao pritisak na brodare da odustanu od fosilnih goriva.

Sudionici klimatskog samita COP26 pozvali su u studenom UN-ovu Međunarodnu pomorsku organizaciju (IMO) da pomorskom sektoru propiše svođenje emisije štetnih plinova neto na nulu do 2050. godine.

Tvrtke koje službeno prihvate "Posejdonova načela" pomorskog osiguranja obvezuju se da će analizirati usklađenost trupova i strojeva svojih brodova s načelom zaštite klime, objavljivati rezultate procjena i nastojati ih uskladiti sa ciljevima IMO-a.

IMO trenutno želi prepoloviti ukupnu emisiju stakleničkih plinova u pomorskom prometu do 2050. godine u usporedbi s razinom iz 2008. godine, a izložen je pojačanom pritisku da cilja na potpunu dekarbonizaciju do tog roka.

"Okvir za objavu podatka skiciran u Posejdonovim načelima omogućit će nam vjerodostojno izvješćivanje o napretku prema neto nultoj emisiji u osiguranju uz korištenje detaljnih podataka iz pomorstva", rekla je u priopćenju čelnica odjela pomorskog osiguranja u Swiss Reu Patrizia Kern.

Izvršni direktor pomorskog osiguravatelja Garda Rolf Thore Roppestad dodaje da je "zajednički cilj ubrzana dekarbonizacija sektora".

Inicijativu su potpisali i Hellenic Hull Management, SCOR, Victor International i Norwegian Hull Club, te broker osiguranja Willis Towers Watson, specijalizirana agencija za osiguranje EF Marine i udruga za pomorsko osiguranje Cefor.

Prvi slučaj praktične primjene Posejdonovih načela datira iz 2019. godine kada je skupina velikih banaka najavila da će pri kreditiranju brodarskih tvrtki uzimati u obzir njihova nastojanja da smanje emisiju ugljičnog dioksida, podsjeća Reuters.

25. travanj 2024 04:01