StoryEditorOCM

PROJEKT WATERCAREInstalirana specijalizirana oprema za mjerenje razine onečišćenja mora na ušću Neretve

Piše DV
22. travnja 2021. - 15:28

U sklopu projekta WATERCARE na ušću rijeke Neretve instalirana je vrijedna oprema koja će uzorkovati vodu u intervalima usklađenim s vremenskim uvjetima te mjeriti razinu onečišćenja mora za kupanje nakon obilnih kiša, javlja Dubrovački vjesnik.

Također, održana je i edukacija za korištenje specijalizirane opreme na kojoj su sudjelovali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Zavoda za javno zdravstvo DNŽ. U sklopu projekta WATERCARE za područje Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovanja će vršiti Zavod za javno zdravstvo DNŽ, a edukaciju o korištenju održao je dobavljač opreme.

Uzorci će se uzimati putem automatskog uzorkivača u intervalima usklađenim s vremenskim uvjetima te na transektima u moru kako bi se jasno dobili rezultati utjecaja potencijalnog onečišćenja vode iz rijeke na kvalitetu mora za kupanje.

Osim Neretve, na isti način će se uzorkovati i na ušću rijeke Cetine i Raše te talijanske Pescare, a pilot područje projekta WATERCARE je ušće Arzille u talijanskom Fanu.

Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda.

Također, u sklopu projekta će se razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000,00 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci.

Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ancone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

19. travanj 2024 21:42