StoryEditorOCM

Pilot-projektInstaliranjem vjetroturbine u luci Bari, osim uštede na ‘računu za struju‘, u atmosferu će se godišnje ispuštati 18.600 kilograma CO2 manje

Piše OM
5. travnja 2022. - 12:57

Naprijed malim koracima, ali u sklopu velikog plana. Tako bi se moglo opisati instaliranje male vjetroturbine na području jadranske luke Bari, prve uopće u nekoj talijanskoj luci.

Prije nekoliko dana, naime, na doku 18 luke u Bariju, Uprava lučkog sustava južnog Jadrana (AdSPMAM) u probni je rad u sklopu pilot-projekta pustila vjetroturbinu s generatorom vertikalne osi nazivne snage 30 kilovata (kW), koja će smanjiti troškove korištenja električne energije, a postrojenje će značajno smanjiti i emisije ugljikova dioksida (CO2) u atmosferu.

Prema procjenama AdSPMAM-a, parametrizacijom snage vjetra na tom području, godišnja proizvodnja mogla bi biti u prosjeku oko 39 kilovatsati (kWh) električne energije.

Kako pišu tamošnji mediji, "energija koja se dovodi u mrežu omogućuje skaliranje troškova na računu putem takozvanog mjenjača. Štoviše, s obzirom na tako značajnu proizvodnju električne energije, procjenjuje se istovremeno smanjenje od približno 18.600 kilograma CO2 godišnje ispuštenog u atmosferu".

"Načela uštede energije i učinkovitosti, digitalizacije i cirkularne ekonomije temelj su potpore plavoj ekonomiji i temeljni alat za obnovu prirodnih ekosustava – rekao je predsjednik AdSPMAM-a Ugo Patroni Griffi, dodajući kako "mrežu luka u Italiji i Europi karakterizira niz pionirskih projekata, uspješno pokrenutih i usmjerenih na zaštitu okoliša, kroz održivo korištenje prirodnih resursa", te kako "intervencije ove vrste, smještene na takvim strateškim mjestima, sadrže i snažnu poruku stanovništvu o temi zelene energije i eko-održivosti".

Posebnost je ovoga sustava to što ima okomitu os rotacije (VAWT, na engleskom Vertical Axis Wind Turbines). To je tip vjetroturbine koju karakterizira smanjena količina pokretnih dijelova u konstrukciji, što joj daje visoku otpornost na jake nalete vjetra i mogućnost iskorištavanja bilo kojeg smjera vjetra bez potrebe za stalnom orijentacijom.

Računalno modeliranje, inače, sugerira da su vjetroelektrane izgrađene pomoću vjetroturbina s okomitom osi 15 posto učinkovitije od konvencionalnih vjetroturbina s horizontalnom osi jer stvaraju manje turbulencija.

Poznavatelji prilika s dobivanjem energije iz obnovljivih izvora za vjetroturbinu u Bariju, odnosno njezine performanse kažu da su – bez obzira na to što je i najmanji zeleni korak dobrodošao – "zanemarive", te da su prava priča dizalice topline, odnosno toplinske pumpe na obalama mora, ali i rijeka i jezera – sustavi jeftinog i ekološki čistog načina grijanja.

19. travanj 2024 08:38