StoryEditorOCM

popularizacija znanostiInstitut za oceanografiju i ribarstvo izdao knjigu o jadranskim školjkašima, ono što joj daje posebnu privlačnost su vrlo detaljne fotografije koje prate tekst

Piše OM
8. rujna 2022. - 11:47

Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita izdao je novu knjigu pod nazivom "Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša", a autori su Melita Peharda Uljević, Rino Stanić i Pero Ugarković.

- Školjkaši su jedna od najraznolikijih i najistraživanijih skupina morskih organizama ali do sada je vrlo malo tekstova o ovom razredu beskralježnjaka bilo dostupno na hrvatskom jeziku.

Znanstveno-popularnim pristupom, zadržavajući visoku dozu stručnosti, autori su ovom knjigom detaljno saželi svo znanje o školjkašima Jadranskog mora. Dugogodišnje iskustvo u istraživanju školjkaša preneseno je u tri različita dijela knjige.

U prvom su opisane značajke školjkaša, uključujući poglavlja o morfologiji i anatomiji, raznolikosti školjkaša i njihovom načinu života, rastu i starosti, te o prikupljanju i uzgoju. Drugi dio detaljno se bavi našim najvažnijim vrstama, dok treći donosi do sada najpotpuniji popis vrsta ove skupine napravljen poštujući sistematiku.

Ono što ovoj knjizi daje posebnu privlačnost su vrlo detaljne fotografije koje prate tekst čime olakšavaju čitanje i razumijevanje materije, dok u trećem dijelu, u kojemu je prikazano više od 200 različitih vrsta, dočaravaju bogatstvo i ljepotu školjkaša Jadranskog mora. Mnoge vrste školjkaša fotografirane su žive što ovoj knjizi daje posebnost i zadaje nove standarde pisanja stručne literature.

Knjiga je namijenjena popularizaciji znanosti, neće biti u prodaji, već će bit će dostupna čitateljima u brojnim knjižnicama i suradnim institucijama - kažu u Institutu.

30. svibanj 2023 08:59