StoryEditorOCM

projekt ‘KRMA‘Institut za oceanografiju i ribarstvo: ‘Koćarima treba omogućiti odlaganje otpada bez plaćanja naknade‘

Piše M. I.
27. veljače 2023. - 15:32

Institut za oceanografiju i ribarstvo Split sudjeluje u projektu "Fishing for Litter", uobičajenoj praksi u zemljama zapadne Europe, naročito Engleske i Nizozemske.

Kako objašnjavaju, ova aktivnost sastoji u odvajanju prikupljenog morskog otpada od ribarskog ulova, pohranjivanja u vreće za smeće na brodu, te kasnijeg odlaganja na odgovarajuće mjesto u ribarskoj luci ili iskrcajnom mjestu na obali gdje se zbrinjava u okviru postojećeg sustava gospodarenja otpadom. Vrlo je jednostavan i isto tako učinkovit način uključivanja ribarskog sektora u čišćenje morskog dna od nagomilanog otpada, najviše plastike.

- Tako važna ekološka aktivnost koja se svakodnevno provodi na našem Jadranu, usmjerena na izravno i učinkovito uklanjanje otpada iz mora, zahtijeva i naziv na hrvatskom jeziku. Tako je na našem Institutu osmišljen naziv: koćarski ribolov i morski otpad, skraćenice KRMA.

Osim što je važno imati pamtljivu skraćenicu, važno je spomenuti da se upravo na krmi koćarice odvija najvažniji dio aktivnosti – odvajanje morskog otpada od ribarskog ulova i njegovog pohranjivanja u vreće za smeće koje ostaju na brodu do pristajanja u luku.

Uskoro stiže i logotip koji će vizualno označavati ovu aktivnost.

Koćarski brodovi koji sudjeluju u KRMA ekološkim akcijama imat će i naziv Eko Čuvari Jadrana, jer to oni s pravom zaslužuju - navode.

Stoga je, imajući u vidu prednosti koju koćari tako čine, izuzetno važno da se u Hrvatskoj ovakva inicijativa aktivno provodi, te je koćarima potrebno omogućiti da odlažu takav otpad na iskrcajnim mjestima i ribarskim lukama bez plaćanja naknade, što je u skladu s odgovarajućim zakonodavnim propisima.

21. rujan 2023 14:23