StoryEditorOCM

nova lučicaInteres za vezovima u Kaštel Starom je četiri puta veći od kapaciteta! Mještani strahuju da će izgubiti svoja mjesta

Piše OM
13. siječnja 2023. - 10:39
Stanovnici Kaštel Starog negoduju što je Županijska Lučka uprava odustala od plana da osigura mjesto u lučici za 70-ak mještanaVladimir Dugandžić/Cropix

Dok se čeka otvaranje nove, 51 milijun kuna vrijedne komunalne lučice u Kaštel Starom, lokalno stanovništvo i dalje negoduje načinom odabira budućih korisnika vezova. Vezova je, naime, 164, a interes je gotovo četverostruko veći. Stanovnici Kaštel Starog negoduju što je Županijska Lučka uprava odustala od plana da osigura mjesto u lučici za 70-ak mještana, donosi HRT u svojoj reportaži.

Novu lučicu i nove vezove lokalni mještani čekaju godinama, no za vez sada strahuju i oni što su tu desetljećima imali brod. Neki od njih nisu se našli na popisu 41 prijašnjeg korisnika koji će imati osiguran vez.

- Da im jednostavno nije jasno kako se to dogodilo. Propao mi je vez, a tu sam 25 godina u lučici, kaže Nino Perić za HRT iz Kaštel Starog.

- Kad sam tražio potvrdu da sam bio vezan, kad su našli registraciju, rekli su da ne mogu retroaktivno izdavati potvrde, tako nešto, nelogično sve, rekao je Nediljko Mikulić iz Kaštel Starog.

image

Nova lučica u Kaštel Starom vrijedna 51 milijun kuna

Vladimir Dugandžić/Cropix

Sada se moraju natjecati sa svim ostalim kandidatima za vez i nezadovoljni su što se odustalo od prvotnog plana da prioritet imaju stanovnici Staroga.

- Mi smo 3,5 - 4 mjeseca  bodovali ljude, koliko tko radi, koliko aktivnosti, sve to, ta je lista išla u grad, u tvrtku "Zeleno i modro", u Lučku upravu, da bi se svi složili oko toga da je to relevantno i da je to tako, rekao je za HRT predsjednik PŠD "Srdela" Jakov Sirovica iz Kaštel Starog.

U Županijskoj lučkoj upravi kažu kako se odustalo od takve dodjele vezova jer je bilo mnogo pritužbi iz drugih dijelova Kaštela.

- Postavili smo kriterij da dajemo malu prednost stanovnicima koji imaju kontinuitet prebivališta u MO Kaštel - Starom, također smo dali mogućnost svim stanovnicima Kaštela da dobiju komunalni vez, kazao je ravnatelj Lučke uprave SDŽ Domagoj Maroević.

U Kaštelima se žale da u novom natječaju uz prijašnje vlasnike veza prednost imaju i gospodarska plovila, no iz Lučke uprave odgovaraju kako je takvih kandidata jako malo.

- Mi smo u onom prvom pozivu od 720 plovila koja su podnijela zahtjev, čini mi se da je 4 ili 5 plovila obavljalo gospodarsku djelatnost, inače po pravilniku i zakonu brodovi koji obavljaju prijevoz putnika i ribarska plovila imaju prednost pri dobivanju komunalnog veza, istaknuo je za HRT Maroević, dodavši kako je nemoguće da svi budu zadovoljni te da je novi sustav bodovanja pravedan, kao i da će se većina zainteresiranog lokalnog stanovništva naći među 164 buduća vlasnika veza u Kaštel Starom.

18. travanj 2024 01:27