StoryEditorOCM

misterij broda‘Irina VU‘ nikad nije ni bila pod sankcijama?! Posada je imala uredne dokumente za isplovljavanje

Piše Silvana Uzinić/SD
19. siječnja 2023. - 08:14

Potraga za brodom "Irina VU" Irine Viner Usmanove, poznate i kao supruge Alishera Usmanova, koji je navodno pod sankcijama, ali je unatoč zabrani isplovio iz Hrvatske, pretvorila se u farsu u kojoj neki šute, a neki lažu.

Međutim, sve upućuje na to da brod jednostavno uopće nije bio pod sankcijama premda je javnost, od trenutka kada su nakon ruske agresije na Ukrajinu one stupile na snagu, doznala za tri sankcionirana broda na hrvatskoj strani Jadrana.

Ovih dana spominje ih se, doduše, pet. Ipak, najčešće se pisalo da je jedna jahta zatočena u ACI-jevoj marini Skradin, druga je isprva bila u Rijeci pa je uz dozvolu prebačena u Trogir, a treća je, ova koja je trenutačno u središtu zanimanja javnosti, bila na suhom vezu u Brodogradilištu Betina na Murteru.

Dozvola i blagoslov

Pouzdano se jedino zna da je ta 35-metarska jahta trenutačno u Turskoj i doista je boravila nekoliko dana na suhome u Betini. Također se pouzdano zna da je spuštena u more te ju je hrvatska posada odvela do marine Didim u Egejskome moru, što je mogla na legalan način učiniti samo uz dozvolu Lučke kapetanije u Šibeniku te uz blagoslov Lučke kapetanije, carine i granične policije u Dubrovniku.

Kako doznajemo iz vrlo pouzdanog izvora, posada je imala uredne dokumente i trenutno su vrlo potreseni dok čitaju da ih javno proziva čak i Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, zadužen za kontrolu sankcija.

image

Putin je osobno uručio odličje Irini Viner Usmanovoj

Mikhail Klimentyev/Afp

"Saznanja koja imamo iz Ministarstva mora je da je zapovjednik broda bio obaviješten, prema tome smjene koje su upravljale tim brodom sasvim sigurno su bile obaviještene da je riječ o zamrznutoj imovini", rekao je Matušić.

Kako bi o svemu, po logici, nešto morali znati i u Ministarstvu mora, novinari su kontaktirali ministra Olega Butkovića, koji je rekao sljedeće: "Kako se to dogodilo i je li bilo propusta u samom sustavu, to ćemo utvrditi sada i mi kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a uključeni su i SOA, DORH, Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koji su temeljem odluke jahtu plombirali."

A jesu li je plombirali? Zanimljivo je da je "Slobodna" još u studenome lani objavila kako jahta "Irina VU" više nije u Betini.

– Ona već jako dugo nije kod nas, a nikad nije ni bila pod sankcijama – rekao nam je Ante Bekavac, direktor Brodogradilišta Betina 9. studenoga.

image

Prijatelji i suradnici - Vladimir Putin i Alisher Usmanov

Aleksey Nikolskyi/Sputnik Via Afp

Kazao nam je tada da ne zna gdje je jahta otišla te je dodao kako se nakon početka rata kod njih zaustavio jedan brod koji je sedam dana bio u moru i imao privremenu zabranu Lučke kapetanije da isplovi, no nije nam htio otkriti o kojem brodu je riječ.

Uklonjena plomba?

Tada nas je zanimalo tko financira sankcionirane jahte, ali kako smo vrlo brzo shvatili da je mnogo toga nejasno, pitanja smo poslali na mail adresu glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova, odnosno Stalnoj skupini za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničenja, na čelu koje je državni tajnik Matušić, ali odgovore nikada nismo dobili. Nije nam uspjelo dobiti odgovore ni nakon što su nam ih u službi za odnose s javnošću telefonom obećali.

Sada, kad nekim ljudima u lancu pri isplovljavanju "Irine VU" iz hrvatskih voda prijete kazne, a spominje se da članovima hrvatske posade prijeti pet godina zatvora, još uvijek nitko ne govori istinu.

Kako doznajemo, pod istragom je i Lučka kapetanija Šibenik na čelu s kapetanom Robertom Baljkasom, koji se ogradio od davanja izjava uputivši novinare na Butkovićevo ministarstvo. Butković je, međutim, suzdržan jer, kako je rekao, zasad nikoga ne može optužiti budući da nedostaje relevantnih informacija. Kako stvari stoje, a doznaju se iz krugova Pomorske policije u Dubrovniku, koja je, zajedno s Carinom, "Irini VU" dopustila isplovljenje iz hrvatskih voda, tvrde da je blokirana jahta imala urednu dozvolu za plovidbu koju je izdala Lučka kapetanija u Šibeniku.

Državni tajnik u Ministarstvu mora Alen Gospočić, također član Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja, kazao je da je jahta, čim se vlasništvo povezalo s ruskim oligarsima koji su na listi sankcija EU-a i SAD-a, plombirana, vlasnici su obaviješteni da ne mogu raspolagati svojom imovinom, a lučki kapetan je zabranio bilo kakav pristup jahti.

image

Mail koji smo Ministarstvu vanjskih poslova i Matušiću uputili još u studenome i na koji još čekamo odgovor

Ako je to istina, onda je netko jednostavno uklonio plombu. Ostaje pitanje tko je to učinio i zašto. Jer, po našim saznanjima, jahta nije tajno otišla iz Betine, dizalicom je prethodno spuštena u more i svatko je to mogao vidjeti. Nitko se nije potom poskrivećki ušetao u marinu i odvezao cimu.

– U luci Betina sve je otvoreno za pristup bilo koga. I vi i ja možemo doći tamo, hodati po rivi i skočiti na bilo koju jahtu koja je tamo vezana. Ministarstvo je izvijestilo luku da je jahta blokirana, lučki kapetan je izdao uputu nadležnima da se ne smije toj jahti na bilo koji način pristupiti, a Ministarstvo ne angažira zaštitarske službe za 24-satno čuvanje tuđeg vlasništva niti ima to u planu jer je takav sustav neodrživ. U luci je na stotinu plovila i ne može lučki kapetan provjeravati koji je plovni objekt na vezu, a koji nije. Ali sada ide detaljna istraga u kojoj će se sve utvrditi – izjavio je Gospočić.

Centralizirani sustav

Gospočić tvrdi da su sve nadležne službe morale biti obaviještene jer je sustav centraliziran. U Radnoj skupini sudjeluje više resora i svi su morali znati da je jahta pod blokadom.

– Naše je ministarstvo u ovom slučaju primijenilo mjere sankcija, a sva ostala tijela, pa tako i MUP, morali su imati o tome spoznaju – kaže Gospočić.

Ante Bekavac odbio je bilo što komentirati do daljnjega, no tvrdi da ništa u ovoj priči nije protuzakonito, ostavivši nam da sami zaključujemo. Pa evo kakav bi zaključak mogao biti: jahta, vrijedna oko pet milijuna eura, u vlasništvu je Irine Viner Usmanove, koja, za razliku od supruga Alishera Usmanova, nije na popisu sankcioniranih osoba pa, prema tome, nije ni njezina imovina.

Za razliku od nje, na popisu se nalazi Usmanovljeva sestra Saodat Narzieva. Kako u listopadu 2022. donosi DW, pripadnici američkog FBI-a bili su nazočni kad su njemački istražitelji iz Ustanove za borbu protiv kriminala i Porezne uprave pretražili luksuznu jahtu "Dilbar", koju je izgradilo brodogradilište Lürssen, a čiji vlasnik bi, po mišljenju istražitelja, mogao biti oligarh Usmanov. "Jahta se održava preko spleta tvrtki kod kojih postoji samo poštanski sandučić, a od 2017. ona službeno pripada Usmanovljevoj sestri", objavio je DW.

Među najbogatijima na svijetu

Njemačke vlasti u međuvremenu vode postupak protiv Usmanova zbog utaje poreza i pranja novca. Alisher Usmanov smatrao se jedno vrijeme jednim od stotinu najbogatijih ljudi na svijetu. Naime, vlasnici luksuznih jahti kriju se iza mreže tvrtki koju je teško razmrsiti. Stoga su se istražitelji dali u potragu za stvarnim vlasnicima pa zbog pribavljanja dokaza vršljaju i po brodogradilištima u kojima su izgrađene.

Inače, Usmanov je rođen u Uzbekistanu, a kako stoji na Wikipediji, procjenjuje se da je do 2022. bio "težak" 19,5 milijardi dolara. Obogatio se, dakako, nakon raspada Sovjetskog Saveza s biznisom u rudnicima. Među ostalim je vlasnik izdavačke kuće, suvlasnik je drugog najvećeg ruskog operatera mobilne telefonije, MegaFona, te vlasnik tvrtke koja razvija jedno od najvećih nalazišta bakra na svijetu...

16. travanj 2024 15:43