StoryEditorOCM

ugovoren posaoIskra brodogradilište za Plovput gradi brzu brodicu, koštat će više od 1,5 milijuna eura

Piše OM
4. srpnja 2023. - 09:52
Brza brodica za održavanje objekata pomorske signalizacije biti će duga oko 15 metara i široka 4,6 metra, a postizat će maksimalnu brzinu od 35 čvorovaCropix, Iskra brodogradilište Šibenik

Iskra brodogradilište Šibenik, nakon provedenog natječaja, gradit će za Plovput brodicu za održavanje objekata pomorske signalizacije. Posao je vrijedan oko 1,5 milijuna eura bez PDV-a, a ugovor o projektiranju i izgradnji brze brodice potpisali su Mate Perišić, direktor Plovputa d.o.o. i  Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta 1 d.o.o. na svečanosti u Splitu.

Naime, riječ je o izgradnji prve brze brodice za obavljanje poslova održavanja objekata pomorske signalizacije, a ima ih 1256 duž hrvatske obale Jadranskog mora. Rok za izgradnju je 18 mjeseci.

- Iskra brodogradilište je u europskim razmjerima prepoznato kao kvalitetan graditelj brodova od aluminija. Do sada smo izgradili 130 aluminijskih radnih brodova uglavnom za visoko zahtjevno norveško tržište marikulture, a dio brodova je izvezen u Kanadu, Island, Čile i Saudijsku Arabiju što nabolje govori o reputaciji i kvaliteti naših proizvoda te o izvrsnosti primijenjenih standarda.

Pored toga isporučili smo dvije brze SAR brodice za Ministrastvo zdravstva Republike Hrvatske, od ukupno 6 koje su ugovorene u sklopu projekta Uspostava hitne medicinske pomoći na moru što je sufinancirano kroz EU Program Konkurentnost i kohezija. Brodica koju ćemo graditi za Plovput nastavak je naše strategije da proširimo paletu proizvoda na razne tipove brzih brodica iz aluminija za koje u ovom trenutku postoji velik interes na svjetskom tržištu.

Kao projektante smo angažirali tvrtku Maritime Center of Excellence (MCoE), članice Lürssen grupacije. Čestitam Plovputu na pokretanju vrijednog investicijskog ciklusa i zahvaljujem im što su nas odabrali kao brodograditelja uz obećanje da ćemo u roku predviđenom ugovorom isporučiti vrhunsku brodicu izgrađenu sukladno traženim karakteristikama - kazao je Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik, prenosi ŠibenikIN.

Brza brodica za održavanje objekata pomorske signalizacije biti će duga oko 15 metara i široka 4,6 metra, a postizat će maksimalnu brzinu od 35 čvorova. Autonomija rada na moru je pet dana, doplov 200 nautičkih milja, a biti će opremljena najmodernijim navigacijsko komunikacijskim uređajima, bočnim porivnikom, brodskom hidrauličnom dizalicom, pomoćnom brodicom i svom ostalom opremom koja je potrebna za rad na održavanju objekata pomorske signalizacije. Brodica će biti sposobna za plovidbu u zahtjevnim vremenskim uvjetima, projektna kategorija je B-offshore, a područje plovidbe II - međunarodna plovidba svim morima i vodama koje su pristupačne s mora uz ograničenje neudaljavanja 20 NM od najbliže obale kopna ili otoka.

28. travanj 2024 01:52