StoryEditorOCM

SCENIC ECLIPSE 2Iz 3. maja isplovio polarni kruzer vrijedan 170 milijuna eura, karte za prvo putovanje rasprodane!

Piše Luka Benčić/JL
7. travnja 2023. - 09:38

Iz 3. maja jučer je isplovio novi luksuzni polarni kruzer Scenic Eclipse 2 vrijedan oko 170 milijuna eura koji je u potpunosti izgrađen u riječkom škveru, u suradnji s MKM Yachts, tvrtke kćeri australske korporacije Scenic čiji je vlasnik Glen Moroney došao na svečanost. U 3. maj na primopredaju stigao je i premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo da je ekskluzivni polarni kruzer s najsofisticiranijom tehnologijom dovršen tri mjeseca prije roka u okviru proračuna koji je hrvatska Vlada pratila jamstvima.

- Smatram da je ovo veliki doprinos u brendiranju hrvatske brodogradnje u izgradnji polarnih kruzera. Možemo reći da smo tu na najvišoj razini, i tehnološkoj i u smislu kvalitete - rekao je Plenković, dodajući da su 50 posto inputa u ovom brodu "ili hrvatske ruke ili hrvatski proizvodi ili hrvatske usluge".

Polarni kruzer izgrađen je temeljem suradnje 3. maja i MKM Yachts, koji je dio brodogradilišta uzeo u potkoncesiju, što bi trebao biti model koji će riječkom škveru osigurati i u budućnosti. Scenic, naime, planira graditi novu vrstu broda koja će biti još i sofisticiranija od Scenic Eclipse 1 i 2.

- Ako sve bude u duhu i u partnerstvu kakve smo imali do sada, uvjeren sam da će Vlada jamstvima pratiti i izgradnju novog broda - rekao je Andrej Plenković.

Dužina broda Scenic 2 jest 168 metara, širina 21,5 metara, a ‘privremenim stanarima apartmana s pogledom na raspolaganju su posluga batlera, spa&wellness, luksuzni restorani, helikopter i podmornica. Brod prima 228 gostiju, o kojima brine otprilike jednak broj članova posade.

Na prvo, inauguracijsko putovanje, za koje su već rasprodane rezervacije, kreće idući tjedan, od Lisabona do Barcelone, a krštenje je predviđeno za 3. lipnja u Malagi. Kuma broda je dr. Kathy Sullivan, američka znanstvenica koja je tri puta bila u svemiru kao jedna od prvih NASA-inih astronautkinja te je prva žena koja je završila takozvanu svemirsku šetnju.

image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
19. travanj 2024 18:03