StoryEditorOCM

radni posjetIzaslanstvo Europskog parlamenta stiglo u Hrvatsku, razgovarat će o područjima s ograničenim ribolovom

Piše M. I.
19. lipnja 2023. - 14:08

Izaslanstvo Europskog parlamentarnog Odbora za ribarstvo narednih dana susrest će se s političkim dužnosnicima, predstavncima industrije i ribarstva, nevladnih organizacija i istraživačima kako bi produbili znanje o područjima s ograničenim ribolovom.

U sklopu svog posjeta, boravit će na Hvaru gdje će razmatrati izazove vezane uz područja s ograničenim ribolovom, u pratnji predstavnika nevladinih organizacija i Javne ustanove "More i krš". Zastupnici će također posjetiti Paklene otoke, zaštićeni krajolik koji je dio europske ekološke mrže Natura 2000.

U Splitu će se pak sastati s predstavnicima Instituta za oceonografiju i ribarstvo kako bi prikupili informacije o stanju stokova i oporavku ribljeg fonda u Jabučkoj kotlini, te s pravnim okvirom i provedbom odredbi o područjima ograničenog ribolova. Susrest će se i predsjednikom Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Splitsko-dalmatinske županije, Antonijem Šunjićem, razgovarati o ulozi i načinu rada ribara u uvjetima ograničenog ribolova.

image

Jabuka/ilustracija

Duje Klarić/Cropix

Iznmeđu ostalog, obići će i Odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu.

- U razdoblju kada EU radi na zakonima o zaštiti i obnovi ekosustava i biološke raznolikosti, ovaj posjet Hrvatskoj odlična je prilika da vidimo što se radi na terenu. Područja s ograničenim ribolovom, poput Jabučke kotline, primjeri se koji se potencijalno mogu preslikati i drugdje u EU-u. Stoga se radujem razmjeni mišljenja s lokalnim dionicima - izjavio je Pierre Karleskind, predsjednik Odbora za ribarstvo i voditelj izaslanstva.

06. svibanj 2024 04:32