StoryEditorOCM

Zastrašujući prizoriIzgorjela jahta u Korčulanskom kanalu: požar uništio brod, četvero brodolomaca spašeno

Piše DV
25. lipnja 2023. - 15:23

Tijekom vikenda uspješno okončan niz koordiniranih spasilačkih akcija prema posadama i plovilima u izvanrednim događajima na moru.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranim spasilačkim akcijama prema posadama i plovilima u području nadležnosti nekoliko lučkih kapetanija.

Dosta posla je, kažu, bilo i na području koje pokriva Lučka kapetanija Dubrovnik:

- Četiri neozlijeđene osobe evakuirane su s opožarene i potonule motorne jahte u Korčulanskom kanalu. Dojava o pogibelji prema MRCC Rijeka zaprimljena je jučer, 24. lipnja u 13.04 sati od voditelja, ujedno vlasnika motorne jahte „La Belle“, hrvatske zastave, koji je prijavio požar u potpalublju te obavijestio Središnjicu o provedenoj evakuaciji svih članova posade na pomoćnu brodicu. Na plovilu su boravile ukupno četiri osobe, uključujući voditelja, od kojih nitko nije ozlijeđen - navode iz Ministarstva.

Bilježe pomorsku nesreću motorne jahte koja se dogodila u Korčulanskom kanalu, između otoka Korčule, Hvara i Visa, kamo je odmah po dojavi zbog blizine angažirana spasilačka brodica iz sastava Lučke ispostave Lastovo te vatrogasci iz Smokvice, koji su na mjesto nesreće doplovili vatrogasnom brodicom i započeli s gašenjem opožarene jahte, no s obzirom na oštećenja od požara jahta je u potpunosti potonula na dubinu od oko 70 metara. O događaju je obaviještena i Pomorska policija Vela Luka.

image

Jahta ‘LaBELLE‘ zahvaćena požarom

MMPI

- Na mjestu potonuća osim plutajućih ostataka sa potonule olupine nije uočeno značajnije površinsko onečišćenje mora. Četvero brodolomaca po dolasku u Vela Luku dali su iskaz službenicima velolučke Ispostave, u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće. Okončanjem spasilačke akcije prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem obustavljeno je odašiljanje SECURITE poruke, putem Obalne radio postaje ORP Split-radio.

Temeljem iskaza voditelja i članova posade u okviru preliminarnog očevida, službenici Lučke ispostave Vela Luka kao vjerojatni uzrok potonuća naveli su požar u pogonskom postrojenju motorne jahte, što je za posljedicu dovelo do potpunog potonuća plovila. U tijeku su daljnje očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće - izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

28. travanj 2024 01:20