StoryEditorOCM

afera matrikulaIzrečene presude za lažiranje pomorskih knjižica, Riječanin dobio kaznu zatvora!

Piše OM
24. lipnja 2024. - 11:04

Glavni proces u slučaju lažiranja pomorskih knjižica okončan je u petak na Županijskom sudu u Rijeci, gdje su četvorici optuženika izrečene presude. Najveća kazna dodijeljena je Siniši Miškoviću, Riječaninu, koji je osuđen na dvije godine i 11 mjeseci zatvora, javlja Burin.hr.

Siniša Mišković (53) osuđen je na dvije godine i 11 mjeseci zatvora, od čega je godinu i dva mjeseca bezuvjetno. Preostali dio kazne je uvjetan, uz rok od tri godine da ne počini novo kazneno djelo. Mišković je proglašen krivim za primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje isprava. Mora platiti ukupno oko 5.660 eura kazni i troškova.

J. B. (47) iz Šibenika, osuđen je na godinu dana zatvora zbog davanja mita, ali mu je kazna pretvorena u rad za opće dobro, po ključu: dan zatvora – dva sata rada.

D. K. (45) iz Viškova dobio je djelomičnu uvjetnu kaznu: šest mjeseci zatvora bezuvjetno, a ostatak od godinu i tri mjeseca uvjetno. Oglašen je krivim za davanje mita i krivotvorenje isprava.

M. K. (49) iz Jurdana osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Miškoviću je zabranjeno obavljanje rukovodećih dužnosti u tvrtkama koje se bave ukrcajem pomoraca na tri godine nakon izdržane kazne. Također, oduzeta mu je imovinska korist ostvarena kaznenim djelom, a trojici osuđenika oduzete su pomorske knjižice.

Na objavi presude nisu prisustvovali optuženici, već su u sudnici bili njihovi odvjetnici i tužiteljica USKOK-a. Presuda nije pravomoćna i moguće su žalbe.

Podsjetimo,  Mišković je, prema optužnici, od 2013. do 2017. godine izrađivao fiktivne ugovore o radu za pomorce, ovjeravao neodrađeni plovidbeni staž, te je od 35 pomoraca preuzeo najmanje 7.100 eura i 6.300 kuna. USKOK je tvrdio da su ovim radnjama pomorci neosnovano stjecali prava na zvanja i certifikate. 

24. lipanj 2024 11:05