StoryEditorOCM

novostJadroplovu stiže prvi hrvatski plinaš. Plan je zapošljavati domaću radnu snagu

Piše M.I.
13. listopada 2022. - 15:17

Splitska brodarska tvrtka Jadroplov uskoro će dobiti novi brod temeljem ugovora sa švicarskom tvrtkom Irus Holding o kupnji LPG broda za prijevoz ukapljenog plina za nešto više od 25 milijuna dolara, javlja Pomorac.hr nakon što je Vlada dala prethodnu suglasnost za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, u svrhu financiranja kupnje LPG broda.

Naime, švicarska kompanija je naručila tri LPG broda od 7,500 prostornih metara stlačenog plina, sa pogonom na LPG i Marine dizel oil, te pramčanim propelerom. Brod je izgrađen u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding Co. Ltd, a završen je ovog rujna, te bi ga Jadroplov trebao preuzeti tijekom ovog mjeseca.

LPG brod je financiran sa 35 posto vlastitih sredstava u ukupnom iznosu od oko 8,8 milijuna američkih dolara, dok bi ostatak trebao biti financiran sredstvima kredita od strane HBOR-a. Bit će to prvi LPG brod u Hrvatskoj, koji će ploviti pod hrvatskom zastavom. Brod će se zvati ‘Marko Marulić‘.

Jadroplov, koji je u većinskom državnom vlasništvu, pridodat će tako još jedan brod svojoj floti od pet brodova, uglavnom za prijevoz rasutih tereta, ukupne nosivosti 242.727 tonaže prazne nosivosti (DWT).

- Nije ovo iskorak samo za nas, već i za hrvatsko pomorstvo. Brod će biti registriran pod hrvatskom zastavom i pružit će mogućnost izobrazbe pomoraca i osposobljavanja Hrvatskog registra brodova za izdavanje klase za ovaj tip brodova - poručuju iz kompanije.

25. travanj 2024 07:09