StoryEditorOCM

pune ruka poslaJahta potonula na vezu u Marini, jedriličari spašeni od havarije u kornatskom arhipelagu

Piše Zadarski.hr
11. srpnja 2023. - 10:22

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) koordinirala je akciju traganja i spašavanja prema posadi havarirane jedrilice u kornatskom arhipelagu. Kod Trogira potonula motorna jahta na vezu u mjesnoj marini, bez stradalih i onečišćenja mora.

Službenici Lučke ispostave Trogir provode očevid o uzrocima potonuća motorne jahte „MY PACHA“ duljine 10.45 metara, britanske zastave, u vlasništvu državljanina Ujedinjenog kraljevstva, koja se dogodila u ranim jutarnjim satima 9. srpnja, tijekom boravka na vezu u mjesnoj marini, na području općine Marina.

Dojava o pomorskoj nesreći u LI Trogir zaprimljena je od građana posredstvom Operativnog komunikacijskoj centra OKC Policijske postaje Trogir, istoga dana u 16.40 sati, o čemu je LI Trogir odmah izvijestila Središnjicu u Rijeci te nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te je započet očevid.

image
MMPI

Trenutno nisu poznati razlozi potonuća brodice, a na mjestu nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, dok je rukovodstvo mjesne marine upozoreno na obvezu pravovremenog informiranja nadležne trogirske Ispostave o svim izvanrednim događajima posada i plovila na vezu, odnosno, u pomorskom prometu unutar perimetra marine.

MRCC Rijeka zaprimila je poziv pogibelji (MAY-DAY) posade jedrilice jučer, 9. srpnja u 13.00 sati, a koji su dojavili o prodoru mora u potpalublje.

Iz MRCC Rijeka je odmah po dojavi pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja prema posadi jedrilice, u suradnji sa Lučkom kapetanijom Šibenik, čiji službenici su traženu jedrilicu pronašli u 15.00 sati sa sjeveroistočne strane otočića Gustac, u kornatskom otočju.

image
MMPI

Preliminarnim pregledom službenici LK Šibenik ustanovili su oštećenje trupa jedrilice ispod razine mora, koje je vjerojatno nastalo uslijed udara kolumbe o dno mora. S obzirom da je primanje mora u potpalublje bilo ograničeno brzinom plovidbe, službenici šibenske Kapetanije uzeli su jedrilicu sa posadom u tegalj spasilačkim brodom "Šibenik" te ih prevezli do sigurnog veza u mjesnoj marini na otoku Piškera, kamo su pristali u 15.30 sati, kada je ova akcija uspješno okončana.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavljen je tijekom današnjeg dana, u nadležnosti Lučke kapetanije Šibenik.

image
MMPI
image
MMPI
28. travanj 2024 00:45