StoryEditorOCM

energija plimeJapanci osmislili ‘pametnu‘ plutaču koja prikuplja podatke o moru, razvijena su dva prototipa

Piše OM
28. kolovoza 2021. - 08:56

Japansko sveučilište Nagasaki i Kyocera Corporation zajednički su razvili “pametnu” plutaču koja koristi plimne struje za stvaranje energije kako bi mogla kontinuirano prikupljati podatke o moru, piše Offshore energy.

Nova pametna bova kombinira tehnologiju generiranja energije, koju je razvilo Sveučilište Nagasaki, i tehnologiju “interneta stvari” (IoT) koju je unaprijedila Kyocera Corporation. Prototipovi su se pokazali uspješnima te su mogli prikupljati širok raspon podataka o morskom okolišu koristeći vlastitu energiju, prenosi Pomorac.hr.

Bova je testirana u periodu od 9 dana te je koristila 21 senzor za prikupljanje podataka o ubrzanju, temperaturi, brzini protoka i smjeru struje, koji su zatim učitani na oblak. Razvijena su dva prototipa, svaki opremljen s dva različita sustava za proizvodnju energije pomoću plime i oseke.

Radi promicanja kontinuiranog praćenja oceana, partneri planiraju dodati dodatne senzore na bove, uključujući one koji mjere promjene saliniteta, zamućenost klorofila i varijacije koncentracija otopljenog kisika u odnosu na temperaturu mora. U komercijalnim verzijama performanse i rad bit će poboljšani, uz smanjenje veličine i težine.

Kyocera će također izgraditi IoT platformu za pohranu prikupljenih podataka, a tekuća će se testiranja provoditi uglavnom u prefekturi Nagasaki.

27. travanj 2024 01:42