StoryEditorOCM

istraživanjeJeste li ga vidjeli? Društvo istraživača mora traži pomoć u potrazi za rakom zvanim - baba

Piše M.I.
20. siječnja 2023. - 12:14

Društvo istraživača mora 20000 milja (20000 Leagues Society) objavilo je poziv svim zainteresiranima za pomoć u istraživanju pojavnosti raka kuka u Republici Hrvatskoj.

Radi se o raku kojeg još zovu i rak baba, koji je ciljna vrsta za zaštitu u EU o kojoj postoji veliki manjak podataka, a dostupni podaci ukazuju na velik trend opadanja njegove rasprostranjenosti u Sredozemlju.

Rak kuka (Scyllarides latus) može se pronaći na dubinama između četiri i 100 metara na kamenitim i pjeskovitim supstratima. Više im odgovara grubi supstrat da bi se mogli lakše kretati po istom. Hrane se noću, a tijekom dana se skrivaju u špiljama i prirodnim skrovištima (kameni procjepi).

Važno ga je razlikovati od mnogo manjeg raka češće pojavnosti kojeg zovemo rak zezavac (Scyllarus arctus).

Premda vrlo slični oblikom i načinom života, rak kuka je najčešće svjetlijeg obojenja (žuto, narančasto, svijetlo smeđe) s karakteristično plavo - ljubičastim obrubom "peraja" (koje se nalaze na početku tijela nastalih od preobraženih ticala) te na rubovima nogu. Rak zezavac je karakteristično tamnijeg obojenja (tamno smeđe, tamno crveno) s narančastim očima te svjetlijim horizontalnim prugama po tijelu. Rijetko mu veličina tijela prelazi veličinu od 16 cm.

image

Ova vrsta raka može se pronaći na dubini od četiri pa sve do 100 metara

Petar Kružić

Ukoliko ga vidite, dojavite lokaciju, količinu, vrijeme ili bilo koju drugu korisnu informaciju.

Društvo poziva i da ispunite upitnik na slijedeću poveznicu:

https://janolus.limesurvey.net/194773?newtest=y&lang=hr, te proslijedite svima za koje smatrate da bi mogli imati korisnu informaciju.

Informacije se prikupljaju za izradu programa praćenja ove ciljne vrste na razini Republike Hrvatske.

16. travanj 2024 20:12