StoryEditor

slučaj se istražujeAmerička kadetkinja optužila 60-godišnjeg časnika za silovanje, tvrdi da su je silili i da pije alkohol. Kompanija Maersk suspendirala 5 zaposlenika

Piše OM
13. listopada 2021. - 10:25
Shutterstock

Maersk Line Limited poduzima mjere nakon što je slučaj silovanja tada 19-godišnje kadetkinje Američke pomorske akademije (US Merchant Marine Academy) tijekom njezine godine na moru privukao pozornost medija diljem svijeta, javlja Splash247.

Navodna je žrtva opširno pisala o incidentu u postu koji je objavila Maritime Legal Aid & Advocacy, neprofitna organizacija koja se bori za prava pomoraca. Kadetkinja je opisala da ju je prvi časnik stroja u 60-im godinama silovao nakon pijanke na brodu u kojoj su sudjelovali mnogi časnici. Navodno je bila prisiljena konzumirati alkohol.

Kako prenosi gCaptain, Maersk je suspendirao petero svojih djelatnika dok traje istraga. Žrtva tvrdi da je 50 žena na njenoj godini na Akademiji prijavilo razne slučajeve seksualnog uznemiravanja, od čega je dosad bilo najmanje pet slučajeva silovanja.

Iz kompanije su odgovorili da istražuju te navode, piše pomorac.hr.

- Posjedujemo dovoljno detalja da bismo mogli identificirati koji je brod i koji su zaposlenici uključeni. To čini osnovu za pokretanje istrage te smo zato suspendirali pet časnika koji su bili na brodu - rekao je tehnički direktor APMM-a Palle Laursen, piše The Maritime Executive.

Maersk Line provodi politiku nulte tolerancije prema slučajevima konzumacije alkohola kao i seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja. Kako bi se istraga mogla pravilno provesti, suspendirani su zapovjednik, upravitelj stroja, prvi časnik stroja i dva strojara, izjavili su iz kompanije.

Podaci dobiveni u istrazi bit će predani policiji.

Ovo nije prvi put da je plovilo Maersk Line Limiteda bilo uključeno u istragu o seksualnom uznemiravanju. U studenom 2020. godine, MLL je kažnjen s 10 000 dolara zbog toga što je zataškan izvještaj o seksualnom zlostavljanju na brodu Maersk Idaho.

Na Akademiji je bilo ranijih incidenata seksualnog uznemiravanja, uključujući slučaj od prije pet godina, kao i slučaj od prošle godine u kojemu je Akademija morala isplatiti odštetu od 1,4 milijuna dolara, prenosi pomorac.hr.

26. listopad 2021 18:53