StoryEditorOCM

nevjerojatna situacijaKako se troši u ‘predstečajnom‘ Brodosplitu: Debeljak ne plaća ono što bi morao, ali zato plaća gradnju davno isporučenog broda!

Piše Damir Tolj
29. srpnja 2022. - 08:38

”Brodosplitova” sudbina na splitskom Trgovačkom sudu još nije poznata: nastavak predstečajnog postupka ili otvaranje stečaja – vruće je pitanje usred ljetnih žega, a raspetljavat će ga idućih dana sudac Ivan Čulić.

Ako pitate Matea Puljića, sudskog povjerenika u slučaju škverskog predstečajnog postupka, “Brodosplit” i dalje krši odredbe Stečajnog zakona koje propisuju kako tvrtka na korak do stečaja mora poslovati.

Ukratko, Puljić sudu ponovno piše da posrnulo brodogradilište u vlasništvu Tomislava Debeljaka ne plaća ono što bi morao u predstečajnoj proceduri – poput poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 6,8 milijuna kuna, na primjer – a istodobno plaća usluge koje nisu nužne za poslovanje, kao što su paušali odvjetnicima ili raznim vanjskim suradnicima. Među kojima samo jednom odvjetničkom društvu čak 165.000 kuna mjesečno.

Javna davanja

Sudski povjerenik navodi i potpuno nevjerojatne situacije, u kojima škver angažira privatnu tvrtku da mu vodi projekt izgradnje broda koji je u stvarnosti odavno isporučen – čak prije tri godine.

”Dužnik ne namiruje dospjele obveze po osnovi javnih davanja iako ima dovoljno sredstava za isto”, kaže povjerenik Puljić obraćajući se sudu.

Pokazuje se da je škver ipak nešto poreza platio u posljednje vrijeme: dug je bio 7,4 milijuna kuna, a sada je spomenutih 6,8. “Povjerenik je mišljenja da navedena davanja predstavljaju plaćanja nužna za redovno poslovanje propisana Stečajnim zakonom i stoga smatra da poslovanje Dužnika nije u skladu sa Stečajnim zakonom.”

Iako je nesporno da takav način poslovanja nije Stečajnim zakonom eksplicitno propisan kao razlog za obustavu predstečajnog postupka, povjerenik drži da sudska praksa mora o tomu zauzeti stajalište. U suprotnom bi dužnici mogli poslovati u neskladu s propisima, a funkcija povjerenika bila bi suvišna, drži Puljić.

Otegotnu okolnost povjerenik vidi u činjenici da škver ima više nego dovoljno novca za podmirenje dospjelog poreznog duga.

Posebno poglavlje povjerenikova podneska su plaćanja odvjetnika, savjetnika, koordinatora i slično. Tako Puljić ističe primjer odvjetničkog društva “Mamić, Grgić, Vinter”, čiji mjesečni iznos paušala višestruko nadilazi povjereniku prikazane ukupne škverske troškove raznih odvjetnika, a pri tome ih “Brodosplit” preskače navesti sudskom povjereniku.

Zanimljivo je, navodi Puljić, da se “Mamiću, Grgiću, Vinteru” plaća paušal od najmanje 165.000 kuna (s PDV-om) mjesečno jer “njihov odvjetnički tim mijenja cijelu Brodosplitovu pravnu službu”. A istodobno se svakodnevno pojavljuju stavke o “koordiniranju pravne službe Brodosplita”.

Troškovi nisu nužni

Drugim riječima: ako su navedeni odvjetnici preuzeli poslove škverske pravne službe, zašto bi je onda koordinirali i to onda naplaćivali u predstečaju?! Zato Puljić piše sudu da ti troškovi nisu nužni za redovito poslovanje.

image

Tomislav Debeljak prije tri godine s radnicima u škveru. Danas nema novca za njihove plaće

Cropix

Najčudesniji primjer škverskih troškova u predstečaju je slučaj tvrtke “Overboard”, takozvanog “voditelja projekta trenutno angažiranog na projektu novogradnja 484”, s iznosom za plaćanje “Overboardu” od 42.500 kuna.

Slobodno prevodeći Puljića: Debeljak plaća tvrtki “Overboard” sadašnji angažman na polarnom kruzeru “Hondius” (nov. 484) iako je taj brod završen i isporučen prije više od tri godine (23. svibnja 2019.) i trenutačno se nalazi duboko na sjeveru Atlantika, gdje najčešće plovi.

”Provjerom računa društva ‘Overboard’ razvidno je da navodno izvršeni poslovi nemaju nikakve veze s projektom ‘NOV 484’ na kojemu je, prema navodima Dužnika, angažirano.”

Sudski povjerenik Puljić navodi još čitav niz konkretnih zamjerki na račun spornih poslovnih poteza brodogradilišta u predstečaju.

Brodovi za HRM

Evo nekih:

”Dužnik je u dva i pol mjeseca postigao rijetko zabilježen fenomen: ukupan broj radnika se povećao, dok se broj radnika koji zaista rade u škveru – smanjio. Naime, predlažući predstečaj, Debeljak je bio naveo 131 radnika, a sada ih navodi 164, od kojih tek 53 zapravo i rade.”

”Smanjenje opsega obavljanja djelatnosti nije popraćeno smanjenjem broja vanjskih suradnika.”

”Dužnik ne vrši naplatu od povezanog društva ‘Brodogradilište specijalnih objekata’ (56 milijuna kuna), već i dalje vrši isporuke robe i pruža usluge tom društvu u iščekivanju eventualnog dogovora s Ministarstvom obrane”, sve u vezi sa sudbinom četiriju ophodnih brodova za HRM koji tko zna kada će biti gotovi i vrlo je upitno radi li se uopće više išta na njima.

Predstečajni sudac Ivan Čulić dao je škveranima rok od tri dana da se očituju na navode povjerenika Matea Puljića, poslije čega će odlučiti: nastavlja li se “Brodosplitov” predstečajni postupak ili se prekida, a škver ide ravno u stečaj.

Doznat ćemo uskoro.

'Slobodno me razriješite'

Povjerenik Puljić očitovao se na svoju ulogu i zamjerke iz škvera:

"U odnosu na navode Dužnika o neprofesionalnosti povjerenika, ukoliko ih sud prihvaća kao osnovane, povjerenik predlaže da ga sud trenutno razriješi dužnosti na osobni zahtjev te se unaprijed odriče prava na žalbu na takvo rješenje."

20. travanj 2024 12:28