StoryEditorOCM

ŠKOLa BRODOGRADNJE‘Kalafat‘ je dug dva i pol metra, opremljen je i latinskim jedrom: ‘Izradili smo kaić svojim rukama, prva plovidba bila je pravi izazov‘

Piše Ivica Radić
15. rujna 2021. - 11:19
Dvanaest polaznika radilo je ujutro i poslijepodne pod budnim okom voditelja i projektanta Davora MihalićaIvica Radić

Kada se u more porine novosagrađeni brod onda je to uvijek prava fešta, a kada to urade djeca osnovnoškolskog uzrasta koja su svojim rukama sagradila brodicu, odnosno kaić, onda je to super-fešta.

Tom događaju svjedočili smo u Milni, središnjem mjestu na istočnoj strani Brača. Nakon što su kroz malu školu brodogradnje, koju je vodila udruga "StolArt" iz Zagreba, u pet dana sagradili brodicu, njezino porinuće izazvalo je ushite i mnogo uzbuđenja svih onih koji su sudjelovali u njezinom stvaranju.

Sve manje meštara

Brodica je dobila ime "Kalafat" jer je Milna kroz povijest bila mjesto vrsnih brodograditelja, odnosno kalafata. S njezinih navoza izlazilo je, ostat će upamćeno, više brodova nego iz splitskog škvera. Ipak, vrijeme je učinilo svoje, pa je meštara sve manje, ali se to zanimanje želi prikazati mladima kao sjećanje i spomen na zlatno doba milnarske brodogradnje.

Aktivnost je dio projekta "Mille naves, mille fabulae – valorizacija milnarskih maritimnih običaja i predaja" koji provodi Turistička zajednica općine, a sufinanciran je novcem EU fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Dvanaest polaznika je ujutro i poslijepodne pod budnim okom voditelja i projektanta Davora Mihalića, nakon što su prošli teoretski dio s nacrtom, strpljivo i uporno kalafatalo komad po komad. Bila je tu ubodna pila, kitavalo se, vidalo i lijepilo. Prošli su sve faze izrade, dno, paluba, rebra, kobilica… i na zadnju je uslijedilo spajanje i lijepljenje.

"Kalafat" je opremljen i latinskim jedrom, a dug je dva i pol metra. Tako su se djeca osnovnoškolske dobi kroz školu upoznala s čarolijama izrade broda. Oni su prošli put pretvorbe obične gomile drva, dasaka i boje u lijepi brodić kojim se može ploviti, jedriti i veslati.

image
'Kalafat' opremljen latinskim jedrom, dug dva i pol metra, na svojoj prvoj plovidbi u mlinarskoj vali
Ivica Radić

Pjenušac u čast kaića

Prije porinuća kaića u njegovu čast je otvoren dječji pjenušac, razrezala se torta, upalila prskalica i nazdravljalo "Kalafatu" sa željom da dugo plovi i služi djeci. Potom je po dvoje malih brodograditelja ušlo u svojih ruku djelo, zaplovilo i iskusilo njegove maritimne sposobnosti.

– Radionica "Mala škola brodogradnje" omogućuje djeci školskog uzrasta da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brod, daje im priliku da rade alatima kakvima su se služili njihovi pradjedovi. Cilj joj je promicanje zaštite okoliša i važnost očuvanja tradicijske dalmatinske brodograditeljske baštine. Djeca su iskazala veliki interes i dali su sve od sebe u izgradnji svoje brodice – pojasnio je voditelj Mihalić, omiljeno lice među mladim milnarskim brodograditeljima.

Među muškićima bila je i Petra Grassi koja je svoje zanimanje za izradu brodice opisala ovako:

– Iz ribarskog sam mjesta tako da sam odrasla uz brodove i oni mi predstavljaju svojevrsni izazov. Posebno su mi bili zanimljivi nacrti i predavanja našeg voditelja, a prva vožnja brodicom bila je nešto što se pamti.

U maloj školi sudjelovao je i jedanaestogodišnji Vito Turk iz Zagreba. Njegova obitelj potječe iz Milne, tu ljetuju, a jako voli brodove. Kada je od prijatelja saznao za školu, odmah se prijavio.

image
'Kalafat' opremljen latinskim jedrom, dug dva i pol metra, na svojoj prvoj plovidbi u mlinarskoj vali
Ivica Radić

Brodovi su, kazao je, njegov san i jednoga dana bi ih želio izrađivati. Vito nam je kazao kako mu se najviše svidjelo kada su ispisivali ime broda. Njegov vršnjak Ivano Katušić također bi jednoga dana želio imati svoj brod, što ga je i ponukalo da sudjeluje u maloj školi brodogradnje.

Maritimna kultura Milne

Njegov nono ima brodicu pa već i ima nekakvog iskustva s brodovima. Od alata najviše ga se dojmila ubodna pila.

– Smatram da je sasvim prirodno i logično da Milna organizira ovakve radionice, da educira djecu jer je ovo kraj koji je poznat po brodogradnji i ribarstvu. Na ovaj način želimo valorizirati taj dio naše povijesti i maritimne kulture – ustvrdila je Ana Grassi, direktorica ureda Turističke zajednice koja se nalazi na čelu projekta "Mille naves, mille fabulae".

Prema njezinim riječima, kaić izgrađen trudom i rukama učenika bit će poklonjen pomorskom sportskom društvu "Mrduja" zbog toga što aktivno organiziraju rad i radionice s djecom, poput škole ribolova, a najesen kreću sa školom jedriličarstva.

16. travanj 2024 12:39