StoryEditorOCM

projekt gimnazijalacaRibarstvo i brodogradnja na otoku Hvaru: kapetan Maroević je 53 dana lutao otvorenim morem jer nije smio pristati ni u jednu luku

Piše Mirko Crnčević
5. studenog 2021. - 10:10

Prezentacija "Ribarstvo i brodogradnja na otoku Hvaru", koju su izradili gimnazijski maturanti, dio je projekta "Mare Nostrum" koji provodi udruga "Tramuntana" i privukla je pozornost građana u svečanoj dvorani Općine Jelsa.

Istraživanje i predstavljanje rezultata financirano je novcem lokalne vlasti i Županije, uz organizacijsku podršku Turističke zajednice, Općinske knjižnice i čitaonice te Muzeja općine Jelsa. Sve srednjoškolce predstavljala je tek jedna učenica, zbog epidemioloških prilika, ali su zato tu bile njihova mentorica i voditeljica projekta u školi Tarita Radonić te suradnica na projektu Marija Novak.

Njih i sve nazočne pozdravili su dopredsjednik i tajnica udruge Rino Buljubašić i Violeta Babić, naglasivši da su željeli prezentirati nešto što karakterizira život na otoku i spaja sve one koji na njemu žive ili na njega povremeno dolaze. Učenici su istražili i prezentirali razvoj ribarstva i brodarstva na Hvaru, počevši od neolitika, kada započinje život na otoku. Istraživali su međusobnu vezu ribarstva i brodarstva te njihova utjecaja na gospodarstvo i život na škoju.

U prezentaciji su slikovno prikazane gotovo sve vrste brodova koje su korištene na škoju, ali to je dio šire lepeze slika iz otočne prošlosti pa je dočaran duh vremena. Opisan je položaj brodara i ribara od dolaska Hrvata, u vremenu Mletačke republike, prve i druge austrijske uprave, kratkom vremenu francuske vlasti i u 20. stoljeću.

image
‘Tramuntana‘

Detaljno je opisan razvoj pomorstva u 19. stoljeću i prosperitet koji je zajedno s njim nastao. Objašnjeno je kako se na mjestu morske pličine u Jelsi sanirala močvara, omeđila luka i napravili lukobrani protiv bure te uloga kapetanske obitelji Duboković Nadalini u tim zbivanjima.

Javnost je upoznata s detaljima o ribarenju na Palagruži i Lampedusi, kako je kapetan Juraj Maroević u ono doba zbog epidemije kolere 53 dana lutao otvorenim morem jer nije smio pristati ni u jednu luku, o razdoblju kada su Mlečani zabranjivali lov mrežama srdelarama, a Hvarani i dalje ribarili.

Gimnazijalci su također iznijeli koliko je u pojedinim godinama izdano pomorskih matrikula, koliko je bilo upravitelja male i velike plovidbe, koliko je bilo poručnika trgovačke mornarice, koliko je pomoraca bilo prema životnoj dobi, s koliko je jedrenjaka u određenim razdobljima škoj raspolagao...

Tijekom prezentacije prikazani su i dijelovi Hvarskog statuta - zakletva upravitelja arsenala i odredba o ponašanju mornara tijekom plovidbe. Cjelokupno izlaganje popraćeno je glazbom, tako da je slikama, glazbom i tekstom stvorena ugodna atmosfera koja je dočaravala vrijeme i prostor o kojem se govorilo.

18. travanj 2024 07:04