StoryEditorOCM

KRAJ SAGEKaprijani i Butković postigli dogovor: staro pristanište ostaje u funkciji, EU novac neće biti vraćen

Piše Šibenski.hr
12. srpnja 2024. - 08:59

Novo pristanište na otoku Kaprije u šibenskom arhipelagu samo će se djelomično koristiti za prihvat brodova.

Dogovor je to koji su otočani u četvrtak postigli u Ministarstvu prometa u razgovoru s ministrom Olegom Butkovićem, doznaje RTL. Trajekti će tako ubuduće četiri puta dnevno pristajati u staro pristanište, a triput u novo, dok će se za prihvat brzih brodova nastaviti koristiti stara riva.

Ovaj dogovor trebao bi označiti kraj prosvjeda mještana, čija pobuna traje već gotovo godinu dana, a pristanak trajektima u novu luku do sada su blokirali već 37 puta!

Razlog za pobunu bila je nepristupačnost nove rive odnosno, neadekvatna pristupna cesta koja vodi do nje. Kako nova pristupna cesta nije izgrađena, a sam pogled na staru cestu ledi krv u žilama, mještani su čak 37 puta prosvjedima sprječavali uplovljavanje trajekta u rivu, što je onemogućilo dostavu, ali i odvoz smeća, zbog čega ih je Grad Šibenik upozorio na opanost od sanitarne katastrofe.

Međutim, nije to bio jedini problem. Otok, na kojem inače nema automobila, specifičan je i po tome što je većina stanovništva starije životne dobi te stara riva radi svoje pristupačnosti više udovoljava njihovim potrebama. Mještani su samo jednom dozvolili da trajekt uplovi u novu rivu, i to kako bi odvezao smeće.

Zbog svega navedenog, Županijska lučka uprava strahovala je da će morati vratiti 3 milijuna i 200 tisuća eura u europske fondove i da zbog "slučaja Kaprije" novac neće dobiti ni druge dvije kandidirane otočne luke iz šibenskog arhipelaga. Blokirati jednu javnu luku s državnom brodskom linijom isto je kao kad bi netko blokirao autocestu, ustvrdili su svojedobno.

Srećom, do povrata sredstava - zahvaljujući današnjem dogovoru - neće doći.

16. rujan 2024 21:55