StoryEditorOCM

vezovi zvani čežnjaKaštelanski misterij napokon je riješen: doznali smo kome idu vezovi za brodove za koje su se borili mnogi, a potvrdilo se i da nisu svi Kaštelani građani istoga grada

Piše Jakov Žarko/SD
24. studenog 2022. - 10:30

Kaštelanski misterij napokon je riješen, a jedna od najaktualnijih priča u gradu podno Kozjaka u posljednjih nekoliko mjeseci konačno je dobila svoj epilog.

Poznat je način odabira dodjele komunalnih vezova u novoj, oko 50 milijuna kuna vrijednoj Luci za javni promet u Kaštel Starom, jednom od najskupljih projekata Županijske lučke uprave, čiju je izgradnju dijelom financirao i Grad Kaštela.

Premda su se tjednima lomila koplja prema kojem kriteriju odrediti tko će "upasti" među 117 sretnika koji će dobiti siguran i posve moderan smještaj za svoju brodicu, je li izvlačenjem imena njih 360 koliko ih je ispunjavalo uvjete iz natječaja ili pak prema mjestu prebivališta, prevladalo je ovo drugo čime se još jednom potvrdila podijeljenost Kaštela.

Drugim riječima stanovnici Gomilice, Sućurca ili pak Kaštel Starog očito nisu građani istog grada.

A da je tako ukazuje konačna odluka o dodjeli vezova u novoj luci gdje će 157 vezova koliko će ih se dodijeliti pripasti građanima Kaštel Starog.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Potvrdio nam je to prvi čovjek Županijske lučke uprave Domagoj Maroević i dodao kako će se imena dobitnika vezova znati idući ponedjeljak, najkasnije utorak, dok njih četrdeset, a riječ je o ljudima koji su desetljećima imali brodice i vezove u staroj luci, može mirno spavati, jer su im parkirališta za morske ljubimce - već osigurana.

- Za novi privez u luci u Starom pristiglo nam više od 700 zahtjeva od kojih će, njih 157 postati vlasnici veza u najmodernijoj luci. Po završetku natječaja i prikupljanja pisanih zahtjeva za dodjelu vezova utvrdili smo da njih oko 300 uopće ne ispunjava uvjete za dodjelu veza, jer, ili nemaju dokumentaciju ili nisu vlasnici brodice, pa te nismo niti razmatrati.

Napravili smo analizu stanja u našim lukama u Sućurcu, Gomilici, Kambelovcu i Lukšiću i došli do podatka da u tim mjestima vezove ima čak oko 90 posto vlasnika koji stanuju u tim mjesnim odborima. Time smo se vodili i ovdje i odlučili da se vezovi daju građanima Kaštel Starog gdje je luka i izgrađena - veli Maroević.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Podsjetimo, svi prijavitelji svoju su dokumentaciju poslali u Županijsku lučku upravu, a povjerenstvo za odabir, odnosno način dodjele vezova činilo je pet članova i to: predstavnik Lučke uprave, predstavnik Grada, ribičkog društva Srdela, predstavnik Mjesnog odbora Kaštel Stari te predstavnik tvrtke Zeleno i modro - gradskog poduzeća koje će naplaćivati vezove budućim vlasnicima.

Komunalni vezovi u Kaštelima bolna su točka, a da je uistinu tako ukazuje broj prijavljenih za dodjelu brodskih parkirališta. Okvirno, na području cijelih Kaštela trenutno oko 1000 ljudi vapi za vezom, pa je logično da se s ovakvom strepnjom čekaju rezultati s imenima onih koji će ga dobiti u Starom. Poslali smo upit u drugu najveću lučicu u Kaštelima, onu gomiličku na Giričiću, kako bi se uvjerili u tamošnje stanje sa listom čekanja za dodjelu veza.

- Na području kojim upravlja PSD Giričić imamo 200 vezova. Nemamo u planu širenje novih vezova, jer smo limitirani prostorom i ugovorom o koncesiji. U PSD Giričić svi vezovi su već dodijeljeni članovima, a ukoliko član koji je "vlasnik" veza nema brod na vezu, vez se dodjeljuje na privremeno korištenje članu koji nema stalni vez, odnosno koji je na listi prijava za privremeni vez.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Trenutno imamo oko 80 zahtjeva za privremeni vez, a on se dodjeljuje članu prema redoslijedu prijave i to ukoliko ima slobodno mjesto, odnosno ukoliko "vlasnik" veza nema brod na vezu. Da bi se građani mogli prijaviti za privremeni vez potrebno se učlaniti u Klub, te se prijaviti na listu Prijava članova za privremeni vez - pojašnjava nam predsjednik Giričića Nikša Jureškin.

Dodaje kako je cijena privremenog veza na mjesečnoj razini, te ovisi o dužini broda (npr. za brod do 5 metara mjesečno iznosi 247,00 kune). Cijena za članove koji imaju trajno pravo korištenja veza plaća se na godišnjoj razini, te ovisi o dužini broda i širini veza. (npr. za brod do 5 metara godišnje iznosi oko 700,00 kuna)-zaključio je Jureškin.

Maroević nam je potvrdio kako je u luci obavljen tehnički pregled, a za par dana se očekuje izdavanje uporabne dozvole i to nakon što su otklonjeni sitni nedostaci vezani uz vatrogasnu opremu.

19. travanj 2024 15:21