StoryEditorOCM

noćna akcijaKod Premude se nasukala jedrilica, hrabri mještanin brodolomce spasio svojim gumenjakom

Piše Zadarski.hr
14. prosinca 2023. - 09:32

Kako je izvijestila Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru, kod otoka Premude spašena su dvojica državljana Turske koji su se nasukali s 15-metarskom jedrilicom. Akcija spašavanja odvijala se u mrkloj noći i po snažnoim nevremenu, a ključnu ulogu odigrao je hrabri mještanin Premude koji je brodolomce ukrcao u maleni gumenjak i odveo ih na sigurno.

"Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka)  zaprimila je informaciju posredstvom dojavitelja o radio-telefonskom signalu posade u nevolji (MAYDAY), upućenog sa jedrilice nasukane kod otoka Premuda, slijedom čega je pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja prema mjestu dojave, u suradnji sa Lučkom kapetanijom Zadar.

U izravnoj komunikaciji sa posadom ustanovljeno je kako se na jedrilici duljine 15 metara, turske zastave, nalaze dva člana posade, državljani Republike Turske. Obzirom da članovi posade nisu ozlijeđeni u nesreći, iz MRCC Rijeka su upućeni da se opskrbe odjećom i sredstvima komunikacije te se iskrcaju na obližnje kopno i čekaju daljnje upute, do dolaska spasilačke brodice.

Budući je jedrilica bila nasukana u nepristupačnom području zbog stijena i pličine, a dvočlana posada nije poznavala područje kako bi samostalno došli do pristupačnije pozicije za evakuaciju, u pomoć je angažiran mještanin s otoka Premude, koji je vlastitom brodicom (tip gumenjak) uz pratnju spasilačke brodice zadarske Kapetanije, po nepovoljnim vremenskim uvjetima i smanjenoj vidljivosti, pristao do obale i ukrcao dvoje brodolomaca, koji su potom u 04.17 sati prekrcani na spasilačku brodicu i prevezeni u Zadar.

Prema dostupnim informacijama, jedrilica je prije nasukanja plovila iz Slovenije za Tursku, a očevid o uzrocima pomorske nesreće provodi Lučka kapetanija Zadar, u suradnji s policijskim službenicima, objavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture!, javili su iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru.

15. travanj 2024 16:22