StoryEditorOCM

ADRIREEF FESTIVAL‘Koji je to osjećaj kad zaronite, a riba vam jede iz ruke!‘: partneri Hrvatske na europskom projektu oduševljeni bogatstvom našeg podmorja

Piše Sandra Barčot
26. srpnja 2021. - 15:06

Ljepota, fascinantno, vrhunski, ovo nigdje nismo vidjeli nego samo kod vas, pa svaki je dio projekta zadivljujući. Ne znamo imate li ljepše podmorje, ukusniju hranu, gostoljubivije ljude, prekrasnu prirodu koja je klesala svaki vaš kamen, svaku valu, puno povijesnih priča, važnih osoba... Ostali smo bez riječi u ova tri dana Komiže, jer nas oduševljava sve, i ono što nudite na kopnu, a posebno ono pod morem!

Ovo su, u najkraćim crtama, impresije Talijana iz Ravene i Trsta koji su partneri na europskom projektu Interreg prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, a u sklopu kojeg se provodi i projekt "Adrireef – zaštita morskih grebena".

Završni je dio, "Adrireef festival", održan u Komiži, u akvatoriju koji obiluje vrhunskim destinacijama za ronjenje, te je prezentirao sve to bogatstvo koje moramo zaštititi. Nažalost, ne sjetimo se često, a očito baš i ne cijenimo to prirodno okruženje u kojem imamo sreću da živimo, pa tek kad netko pokrene inicijativu zaštite, postanemo svjesni da je ona i nužna.

A to je upravo cilj projekta "Adrireef", koji provodi Javna ustanova RERA, razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije, vrijednog gotovo tri milijuna eura – zaštititi podmorje, napraviti zonu za ronjenje, destinaciju u kojoj se neće loviti, nego samo fotografirati i u objektivu imati morska stvorenja, tu fascinantnu floru i faunu kojom obiluje naše dno.

– Kad zaštitite zonu od izlova i samo je ograničite na posjete ronilaca, za godinu, najkasnije dvije riba će vam jesti iz ruke. A taj fenomen teško je opisati ako niste imali priliku zaroniti i uživati ispod površine, otkrivati taj novi medij – savjetuje nas Franco Banfi, Talijan sa švicarskom adresom, najpoznatiji svjetski podvodni fotograf, koji je, kao i još 11 vrhunskih "morskih" fotografa, dva dana u sklopu festivala ronio, snimao, proučavao područje rta Stupišće, ispred Komiže, koje se želi proglasiti neribolovnom zonom.

image
Ivana Nobilo fotografira gorgonije na Vanjskoj siki rta Stupišće

Potonuli brod

– Plan je imati područje isključivo za ronjenje! Tu se nalazi i olupina grčkog broda "Vassiliosa", koji je potonuo 1939. godine na putu za Veneciju natovaren ugljenom. Pramac mu je na 22 metra dubine, a krma na 55 metara, te je ova grdosija od 105 metara odlično odredište za sve zaljubljenike u život ispod površine – uglas nam zbori liderski duo projekta, Ivo Benzon, voditelj "Adrireefa", te Tonči Božanić, zamjenik ravnatelja RERA-e.

Premda su ovdje riječi na kraju bile i suvišne – dovoljno je prošetati komiškim mulom i pogledati ukupno 21 fotografiju koju su snimili ronioci. Sva je ljepota na jednom mjestu, sva raskoš morskog dna vidljiva je na tim "fotkama", premda je žiri odlučio kako je najbolje oko imao upravo Banfi, dok je drugo mjesto pripalo našem fotoreporteru Božidaru Vukičeviću, a treće još jednoj uzdanici našeg Cropixa, Ivani Nobilo.

I vjerujte nam – svi gosti i domaći koji su imali priliku vidjeti fotografije i na videoprojekciji na platnu postavljenom na mletačkoj kuli Komuna, na kraju rive, uz isprintane fotografije duž cijelog mula – samo su nizali komplimente za motive na njima, imajući na tren osjećaj kao da su i oni sami zaronili na dno mora.

image
Fotografije su bile izložene duž cijelog mula

Jer svi znamo kako je čak 78 posto zemljine površine pod vodom, a istraženost tog podmorskog svijeta je na mizernih dva posto. A kako Hrvatska stvarno može reći da ima najljepšu razvijenu obalu, više od tisuću otoka, od kojih svaki priča neku svoju priču, onda je cilj projekta "Adrireef" itekako opravdan.

Od pogače do limuncina

Nakon snimanja ispod morske površine u organizaciji "Mante", fokus se vratio na kopno, preciznije na – trpezu.

Treba tim budućim posjetiteljima roniocima osigurati uživanje i za nepca, za što su se pobrinuli lokalci. Tim "Ames izleti" Pjerina Ivčevića na samoj je rivi priredio feštu za pamćenje – stranci su prvo mogli vidjeti kako se tranširaju friško ulovljene tuna i sabljarka, zatim kako se to sve finišira na gradelama, pa su uz ostale delicije: komišku pogaču, carpaccio od sabljarke uz domaće kapare, inćun lešo, pečenu lokardu, sve to "podmazati" autohtonim otočnim vinima, za koja su se pobrinuli domicilni vinari: Lipanović, Senjanović i Ivčević.

Nije se zaboravilo ni slatko, pa je "Okusi Hrvatsku" – OH prezentirao džemove od domaćeg limuna i naranče, ali i narancine, limuncine i ušećerene mendule. A bilo je i domaćih likera od ekoloških rogača, limuna i naranača.

image
Mogli su se kušati domaći proizvodi

– Blago vam se gdje živite, ovo je sve vrhunski – rekla nam je Ljubljančanka Tina, dok se Diegu, znanstveniku iz Trsta s njihova Instituta, najviše sviđaju ljudi:

– Tako su dragi, dobrodušni, ljubazni... O moru i prirodi neću puno trošiti riječi, samo mogu reći da bi svi trebali posjetiti Komižu.

Diegov poziv itekako ima težinu, budući da su posjetitelji mogli uživati i u zaronima na kopnu. Ekipa iz "Promocije ronjenja" postavila je 10-metarski bazen, dubine metar i s 80 kubika morske vode, kako bi svima omogućili zaron s bocama.

I na kraju su instruktori ronjenja u svojoj 70. jubilarnoj akciji "Pogled u plavo" u Komiži zaronili s čak 256 osoba kojima su prezentirali kako je to biti u bestežinskom stanju, disati pod morem. Probali su svi, ponajviše djeca, pa je najmlađi od četiri godine imao i problema s velikom bocom s kisikom na leđima, do gošće iz Njemačke koja u životnom kalendaru piše punih 65 godina.

No, reklo bi se – nije to sve!

image
Moglo se uživati i u zaronima na kopnu, u bazenu

Udruga "Sunce" održala je i edukaciju za djecu o moru, dok je RERA u sklopu ovog projekta provela i jedan manji, vezan uz mediteransku prehranu, pa su uručeni certifikati za inovativna rješenja modernih prehrambenih proizvoda baziranih na autohtonim sirovinama.

Sve su to obavili srednjoškolci, koji su kroz učeničke zadruge "miksali" nova jela, te je rezime svega trijumf Bračana, njihove Srednje škole Supetar, čija je šalša s bračkim varenikom dobila najviše bodova. Njihovi vršnjaci iz SŠ "Braća Radić", iz Kaštel Štafilića, napravili su veganske energetske pločice s bobom, mendulama i maslinovim uljem, te su nagrađeni drugim mjestom, dok su brončani Višani, SŠ "Antun Matijašević Karamaneo", s marmeladom i sirupom od rogača, ploda stabla starijeg od 2000 godina. Te su njihove proizvode, uz viški hib, mogli degustirati svi posjetitelji.

Koliko je cijeli "Adrireef festival", i na kopnu i pod morem, uspio, samo je dovoljno kazati – svi su redom, i mladi i stari, pitali hoće li i dogodine biti u Komiži.

Dica išla u ribe na falkuši


Organiziran je i ribolov za djecu u dobi do 15 godina. Na more su isplovili u falkušama, tradicijskim brodovima njihovih predaka – ribara. Lovilo je 16 mališana ribolovnim štapovima, od ješke su izabrali frišku srdelu i lignju, a ribu nisu vadili.

– Sve radimo po sustavu očuvanja morske flore i faune, po sistemu ulovi i pusti, odnosno "catch and realese" – doznajemo od Pina Vojkovića, koji je djeci bio domaćin na falkuši nazvanoj "Palagruža", uz pomoć najstarijeg komiškog ribara Tonka Božanića, legendarnog Gruje, dok su na drugoj falkuši, "Comeza Lisboa", klincima pomagali povjesničar Joško Božanić i Vinko Borčić, tajnik SRK-a Komiža.

Ribarilo se na području Barjaka, no jaki kurenat vratio ih je do punte Knezice i u tom nadmudrivanju s morskim stanovnicima najbolja je bila Korina Mardešić.

– Ulovila sam pirku od 9,5 deka, i odmah smo je pustili nazad u more. Nek živi ta ribica – otkriva nam 12-godišnjakinja, koja inače ribari s ocem, a sada je trijumfirala na "Little game Adrireefu".

Drugu poziciju, s ulovljenom i puštenom još jednom pirkom od 7,5 dag, osvojio je 11-godišnji Karlo Kovačević, dok je trećeplasirana Cvita Kunac (9). Imala je pirku tešku 6,8 dag, a četvrto mjesto piše se Juri Velikanoviću iz Zagreba, kojem je Cvita posudila svoj štap te mu je donijela sreću s ulovom škarpinice od 3,5 deka.

Oni su dobili i vrijednu ribolovnu opremu, dok su ostali zaslužili medalje za sudjelovanje, i to: Toma Kunac, Bruno Đakulović, Andrea Martinis, Lana Vidović, Anisa Martinis, Miće Vladušić, Kjara Božanić, Paula Cvitanović, Jure Bašić, Toni Garma, Issa Baković i Marin Jurica Jončić.

image
Selfie pod morem: Srđan Vrančić, Ivana Nobilo i Božidar Vukičević
19. travanj 2024 23:19