StoryEditorOCM

ILEGALNO U TIHOJKoncesija za sidrišta uz popularnu plažu na Hvaru istekla, a bivši koncesionar i dalje naplaćuje vezove?!

Piše Sandra Barčot
18. kolovoza 2023. - 09:39
Sidrište kojem je istekla koncesija nalazi se u uvali Tiha kod Staroga Grada na Hvaru i račun koj je ispostavljen našem čitateljuTom Dubravec/Cropix, čitatelj

Sporost države koja ne reagira na nepravilnosti, administrativni aparat koji ne zna što mu radi desna, a što lijeva, prebacivanje loptice s jedne na drugu instituciju, dovelo je Hrvatsku na rub regularnosti, bolje reći do pitanja – jesmo li mi uopće država?

Jer ako jedna država ne može urediti ni stanje s ležaljkama na plažama, pitanje je što je onda uopće u stanju urediti. Stanje na pomorskom dobru, korištenje tog rijetkog "obiteljskog srebra" koje većinom još nismo prodali strancima, premda se metri obale mahnito "rasprodaju" i betoniraju, odavno je kaotično, pa u našoj redakciji svakodnevno primamo brojne prijave građana koji žele zaštiti obalu.

Nakon desanta ležaljki i suncobrana na kupališta, pa naplate "dnevnog boravka" na plaži, evo i novih prijava radi naplaćivanja korištenja nautičkih sidrišta i plutača za koje je koncesija – istekla!

- U Starome Gradu, uvala Tiha, bivšim koncesionarima je istekla koncesija za sidrište. Bez ikakvog produženja, oni su svejedno postavili bove i naplaćuju njihovo korištenje s računom.

image

Račun iz svibnja 2023., izdan za noćni vez na bovi, od 33 eura

Snimio čitatelj

Na uvidu u registar pomorskog dobra Splitsko-dalmatinske županije nema oznake za koncesionara, te na odgovoru od županijske uprave tvrde da koncesije nema i da se ne smije postavljati bove niti ih naplaćivati. Koncesija je istekla 30. travnja ove godine, a oni i dalje sve naplaćuju (u prilogu račun iz svibnja).

Budući da očito nikoga nije briga ili se nekome pogoduje, i to na očito besraman način, molim vas kao medijsku kuću da ponovno ukažete na nepravilnosti u korištenju pomorskog dobra - naglašava čitatelj u poruci upućenoj našoj redakciji.

Korištenje sidrišta za koje više ne postoji važeća koncesija, za koju se više ne plaća naknada u tri dijela – državi, te regionalnoj i lokalnoj vlasti, ali se izdaju računi kao da je sve u redu. Kao da je sve legalno!

image

Račun od 22. svibnja 2023. godine, izdan od tvrtke ‘Nascor‘ za noćni vez plovila, u iznosu od 39 eura

Snimio čitatelj

Pitanje smo poslali dojučerašnjem koncesionaru, tvrtki "Nascor" iz Staroga Grada, u vlasništvu Ivana Pavičića, koja je 2012. od Županije splitsko-dalmatinske dobila 10-godišnje pravo upravljanja sidrištem u uvali Tiha sa 46 plutača za privezivanje plovila.

Stalni dio godišnje koncesije iznosio je 116.255 kuna ili nešto više od 15 tisuća eura, uz promjenjivi dio od dva posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga na koncesioniranom području. Odgovor bivšeg koncesionara nismo dobili do trenutka objavljivanja teksta i objavit ćemo ga čim ga primimo.

I, naravno, čekamo reakciju toliko spominjanih institucija, prvenstveno Državnog inspektorata na čelu s HDZ-ovcem Andrijom Mikulićem, koji bi trebao slati svoje ljude na otok u redovitije nadzore, jer regionalne, a ni lokalne vlasti za to nadležnosti nemaju...

image

Odgovor iz Županije splitsko-dalmatinske kao potvrda da je koncesija za sidrište - istekla

Slobodna Dalmacija

Županija: ‘Koncesija je istekla, a nova je tek u predpostupku‘

- Županijska skupština je na 21. sjednici održanoj 31. srpnja ove godine donijela Odluku o potvrđivanju prestanka koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje (postavljanja) i korištenja luke posebne namjene - sidrište u uvali Tiha. Upravni odjel za turizam i pomorstvo nema inspekcijske ovlasti, stoga smo navedeno prijavili Carinskoj upravi u Splitu i pokrenuli smo pravne radnje za stupanje u posjed. Svakako navodimo da tvrtka "Nascor" ili neka druga nema pravne osnove za gospodarsko korištenje sidrišta - definirano je u odgovoru Matee Dorčić, pročelnice županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Prva dama resora koji skrbi o pomorskom dobru i putem hvalevrijedne aplikacije "Pomorsko je dobro" iznosi detalje:

- Tvrtka "Nascor" iz Staroga Grada je bila koncesionar do 30. travnja ove godine. Budući da je ta koncesija isticala, a naš Upravni odjel nije zaprimio inicijativu za ponovno pokretanje postupka, po službenoj dužnosti pokrenuo se postupak te je napravljen novi grafički prikaz obuhvata područja te je u akvatoriju luke Tiha u Starogradskom zaljevu planirano postavljanje ukupno 55 sidrenih blokova s plutačama za privezivanje plovila. Međutim, Grad Stari Grad je tražio da se zamijene sustavi betonskih blokova tehničko-tehnološkim rješenjem ekoloških trajnih sidrišta za pijesak, mulj i /ili posidoniju, da se koriste rješenja ekoloških trajnih sidrišta prilagođena za razne vrste dna. Budući da su u koliziji idejni projekt po kojem je ishođena lokacijska dozvola (betonski blokovi) i inicijativa  iz Staroga Grada (ekološki način sidrenja), na sjednici Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru odlučeno je da se napravi idejni projekt u kojem će se zamijeniti sidreni blokovi ekološkim načinom sidrenja, što je u fazi izrade. Nakon što se izmijeni lokacijska dozvola ili ishodi nova, pokrenut će se novi postupak dodjele koncesije na pomorskom dobru, gdje će budući koncesionar morati ugraditi sidrene sustave na ekološki održiv način.

01. svibanj 2024 00:02