StoryEditorOCM

ostavljen na moruKorčulanski vatrogasci uspješno odsukali napušteni brod, pogledajte kako je izgledala akcija

Piše OM
4. siječnja 2023. - 08:51

Vatrogasci DVD-a Smokvica s Korčule jučer su uspješno odsukali napušteni brod, a o svom pothvatu izvijestili su i na Facebooku.

Podsjetimo, misteriozni brod, kojeg su prvo uočili korčulanski ribari, nasukao se na obalu kod mjesta Brna. 14-metarski brod je registriran u Turskoj te se pretpostavlja  da su se njime služili migranti.

- 3. siječnja u 11.30 sati smo obavješteni od strane Općine Smokvica o potrebi odsukavanja nasukanog željeznog broda na predjelu ‘Bili rat‘ nedaleko od uvale Brna. Zbog lošeg vremena koje se najavljuje krajem tjedna uz suglasnost Kapetanije smo bili jedina služba koja se je trenutno mogla organizirati i odraditi ovu zahtjevnu intervenciju. S vatrogasnim brodom ‘Sv. Stjepan‘ i četiri vatrogasca, od kojih je jedan ronilac, izlazimo na intervenciju u 11.50 sati. Dolaskom do nasukanog broda najprije ronilac sa podvodnom kamerom snima trup broda.

Na snimci ne ne vide nikakva oštećenja trupa te sa dvije vatrogasne pumpe prelazimo na ispumpavanje mora iz strojarnice broda. Radimo sa dvije crpke, jedna na ‘B‘ cijev, a druga na ‘C‘ cijev. Nakon ispumpavanja mora iz utrobe broda, oprezno pristupamo samom procesu odsukavanja broda sa stijena. Nakon što je brod uspješno odsukan, uzimamo ga u tegalj te ga u 16.30 sati uspješno vezivamo za rivu u luci Brna. Sada bi brod prema nalogu Lučke kapetanije trebala preuzeti državna tvrtka ‘Plovput‘ koja će organizirati vađenje broda, čuvanje broda, i sami postupak prodaje broda putem dražbe. Do preuzimanja broda svakodnevno će članovi DVD-a Smokvica vršiti obilazak broda i po potrebi ispumpavati more - napisali su korčulanski vatrogasci u svojoj objavi

25. travanj 2024 06:37