StoryEditorOCM

EURO VEZOVIKorisnici lučice Spinut ogorčeni: ‘Došlo je do drastičnog poskupljenja‘; Lučka uprava: ‘Izjednačili smo cijene usluga‘

Piše M.I.
16. siječnja 2023. - 11:04

Sukladno poskupljenju u svim segmentima svakodnevnog života, ne čudi da su usluge unutar lučica također dobie nove, više cijene.

Korisnici veza u lučici Spinut u Splitu javili su nam se na redakcijski e-mail nezadovoljni zbog povećanja naknada.

- Došlo je do drastičnog povećanja cijena usluga za korisnike veza u lučici Spinut. Primjerice, cijena izvlačenja broda na suho skočila sa 120 kuna na 459,60 kuna odnosno 61 euro, dok je mjesečna cijena suhog veza sa 190 kuna na 143 eura (!). Nije ni poslana obavijest korisnicima! - potužila se jedna čitateljica, inače korisnica veza u Spinutu.

Provjerili smo njezinu dojavu u Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije koja privremeno upravlja sportskom lukom Špinut temeljem Odluke Vlade RH od 27. prosinca 2019. godine.

- U točki 7. iste Odluke cijene morskog veza, odnosno lučke pristojbe, određene su tako da na iste Lučka uprava SDŽ nema mogućnosti korekcije.

U razdoblju od kada po gore navedenoj Odluci Lučka uprava SDŽ upravlja lukom imali smo nekoliko korekcija koje se odnose na usluge (lučke naknade) koje nisu propisane Odlukom, a koje su korigirane na način da su izjednačene između korisnika luke takozvanih "udružitelja" i ostalih korisnika.

Cijene usluga su izjednačene na način da je ukinuta povlaštena dizalica, odnosno izjednačene su cijene usluga korisnicima stalnog i privremenog veza, što je zakonska norma.

Ujedno je ukinut i povlašteni suhi vez korisnicima stalnog veza. Svi korisnici tu time izjednačeni te je korisnicima stalnog veza produženo korištenje besplatnog suhog veza s 15 na 30 dana u jednoj kalendarskoj godini u odnosu na prije, što je također zakonska norma - odgovaraju iz Lučke uprave SDŽ.

Dodaju kako su izjednačene i cijene svim fizičkim osobama, odnosno udružiteljima i korisnicima privremenog veza, tako da je time prihod Lučke uprave SDŽ po osnovi te stavke smanjen za oko 700 tisuća kuna.

- Korisnici stalnog veza obaviješteni su o svemu telefonskim putem. Cjenik je objavljen na web stranici Lučke uprave SDŽ, kao i oglasnoj ploči u uredima Lučke uprave SDŽ u Špinutu vidljivima 24/7 -poručili su.

image

Lučica Spinut

Božidar Vukičević/Cropix

Pogledali smo objavljeni cjenik donesen koncem 2022. godine u Odluci o izmjeni i dopuni odluke o visini lučkih pristojbi i lučkih naknada u luci Špinut prosinac.

Primjerice, godišnja naknada za vez plovila po metru - stalni vez (odluka Vlade), dužine plovila od 5 do 10 metara, iznosi 66,36 eura (500 kuna).

Za brodove od 9 do 10 metara dužine plaća se 132,72 eura (tisuću kuna), od 10 do 11 metara 291,99 eura (2.200 kuna) i tako dalje.

Na web stranicama Lučke uprave objavljene su i cijene za lučicu Zenta. Primjerice, godišnji komunalni vez za brod do 10 metara plaća se 13,27 eura, a za brodove dulje od 10 metara 26,55 eura.

28. travanj 2024 17:21