StoryEditorOCM

prijavite seKreće zanimljiv projekt, financijski ga podupire i Mate Rimac: djeca će uz pomoć dronova istraživati podmorje i promjene u njemu

Piše OM
6. listopada 2021. - 12:57

Danas partneri IRIM – Croatian Makers, Europski centar Wergeland (EWC) iz Norveške, WWF Adria i HGSS, uz financijsku potporu i Mate Rimaca pokreću projekt u kojem će djeca, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istraživati svoje morsko obalno okruženje te vršiti zapažanja i bilježiti promjene kroz vrijeme.

Glavna aktivnost će biti konstantno (periodičko) mjerenje temperature duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu, ali će se dokumentirati i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

Mjerenja i vizualni zapisi će stalno biti prezentirani online te će se kroz crowdsourcing stvoriti vrijedan zapis o klimatskim i drugim promjenama koji će biti koristan znanstvenicima u budućnosti.

image
Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora

Osim što se djeca uključuju u prikupljanje vrijednih podataka kod njih se kroz ovakvo uključivanje gradi i osjećaj odgovornosti prema moru te se stvara generacija budućih građana koji su svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem za vlastite obalne zajednice kao i za šire društvo.

Isto tako izgrađuje se i njihova tehnološka pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji. Razvit će se međupredmetni kurikulum za koji očekujemo da će biti korišten i u predviđenom međunarodnom širenju projekta.

image
Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora

Kratku izjavu je dala Rujana Bakić, glavna tajnica IRIM-a:

„IRIM projektima tehnološkog obrazovanja djece ima široki doseg, sada već do preko 300.000 djeca u više zemalja, nudeći i naprednu edukaciju kao što je robotika, Internet stvari i 3D ispis, te razvijajući centre izvrsnosti. Primjerice, Croatian Makers robotička liga – najveće natjecanje takve vrste u EU – upravo se nakon Hrvatske, Srbije, BiH te Kosova proširuje i u Crnu Goru. Međutim, naročito nam je stalo do razvoja kreativnost i integracije tehnologije u društvo.

Ovaj projekt se prirodno nastavlja na projekt u kojem djeca koriste opremu u 100 knjižnica u Hrvatskoj i Švicarskoj kako bi sastavljala uređaje i programirali stanice za mjerenje okolišnih varijabli kao što su temperatura i zagađenje. Mjerenja i promatranja mora je nastavljanje istih ideja u zahtjevnijoj okolini, te se nadamo s jedne strane korisnim rezultatima za cijelo društvo, a s druge inspiriranjem djece i lokalnih zajednica, te uz pomoć partera i značajnom međunarodnom širenju projekta.“

Rok za prijavu je 17. listopada 2021., a odabir ustanova do 24. listopada 2021. Dostava robota (dronova), početna edukacija (online) i prvo mjerenje: do 7. studenoga 2021.

PRIJAVITI se može OVDJE.

16. travanj 2024 14:37