StoryEditorOCM

sankcije rusijiKrenula prema Trogiru: jedna od jahti za koje su izdane mjere privremene zabrane korištenja i isplovljavanja dobila dozvolu da napusti Rijeku

24. ožujka 2022. - 09:18
Jahta Royal Romance snimljena nedavno u Rijeci. Novi list tvrdi da je njen formalni vlasnik do ožujka prošle godine bio ukrajinski političar i milijarder Viktor Medvedčuk, bliski Putinov prijatelj i vođa proruske opozicije u Ukrajini Matija Djanješić/Cropix

Jedna od jahti za koje su izdane mjere privremene zabrane korištenja i isplovljavanja zbog osnovane sumnje u povezanost vlasnika s osobama koje su na popisu za sankcije u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu premještena je na drugu lokaciju, doznaje se u srijedu iz mjerodavnog ministarstva.

"Odlukom međuresorne Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja, jedno od plovila pod izrečenim mjerama sankcija premješteno je na drugu lokaciju", priopćili su u srijedu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na Hinin upit.

Portal "Novog lista" u srijedu piše da je megajahta, koja je zbog povezanosti s ruskim oligarsima nedavno blokirana, napustila riječku luku.

"Iako detalji za sada nisu službeno poznati, 'Novi list' neslužbeno doznaje kako je jahta dobila dozvolu da napusti Rijeku i krene prema Trogiru, gdje odlazi u dok."

image

Jahta Royal Romance u Rijeci

Matija Djanješić/Cropix

Iz ministarstva su polovinom ožujka  potvrdili da su za tri jahte - u marini Betini, u ACI-jevoj marini u Skradinu i u riječkoj luci izdane mjere privremene zabrane korištenja i isplovljavanja zbog osnovane sumnje u povezanost vlasnika s osobama koje su na popisu za sankcije.

Riječ je o mjerama ograničavanja koje je Europska unija donijela kao odgovor na vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu, a koje obuhvaćaju i sankcije za pojedine osobe.

Ministarstvo provjerava sve informacije i provodi potrebne aktivnosti, kao član međuresorne Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja, u skladu s ovlastima iz Zakona o međunarodnim mjerama ograničenja i ostalih resornih zakona, priopćili su tada iz ministarstva.

15. travanj 2024 20:02