StoryEditorOCM

tragedijaKrivac za smrtonosni brodolom kod obale Italije saznao kaznu: ‘Bježao sam zbog Erdogana!‘

Piše Laura Vidović/Jutarnji.hr
12. veljače 2024. - 10:43

Talijanski sud osudio je krijumčara migranata na 20 godina zatvora zbog sudjelovanja u prošlogodišnjem brodolomu tijekom kojeg su poginule najmanje 94 osobe, prenosi The Guardian.

Sud u talijanskom gradu Crotoneu proglasio je Gun Ufuka, 29-godišnjeg turskog državljanina, krivim za izazivanje brodoloma i poticanje ilegalne imigracije. Također mora platiti kaznu od 3 milijuna eura i odštetu tužiteljima. Ufuk, koji je tijekom obrane tvrdio da nije bio zadužen za brod, jedan je od četvorice krijumčara koji su sudjelovali u brodolomu 26. veljače prošle godine, tijekom olujnog nevremena u blizini obale Kalabrije.

Jedan krijumčar poginuo je u nesreći, dok preostala dvojica još čekaju suđenje. Ufuk je na sudu rekao da je bio angažiran kao mehaničar broda, ali nikad nije bio za kormilom.

- Morao sam pobjeći iz Turske iz političkih razloga - opravdavao se, dodajući kako je bio u zatvoru jer je kritizirao predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Brod je prevozio oko 180 migranata iz Afganistana, Irana, Pakistana i Sirije, od kojih su mnogi bili djeca. Isplovili su iz Turske i potonuli samo desetak metara od talijanske obale, nakon što je brod udario u plićak i raspao se.

Tijela mnogih žrtava isplivala su na turističkoj plaži u mjestu Steccato di Cutro, dok su ostali pronađeni u moru. Nesreća je službeno proglašena najsmrtonosnijim migrantskim brodolomom koji se dogodio blizu obale u Italiji od listopada 2013. godine, kada je 368 ljudi poginulo nakon što je njihov brod potonuo kod otoka Lampedusa.

image
AFP

Nakon brodoloma, talijanska premijerka Giorgia Meloni obećala je da će se suzbiti krijumčarenje migranata, izricanjem strožih kazni i davanjem povlaštenih kvota radnicima iz zemalja koji pomažu u borbi protiv krijumčara.

Prema izvješću koje su prošlog mjeseca objavile nevladine organizacije, Italija je u 2023. godini uhitila oko 250 kapetana brodova, od kojih su većina bili egipatski državljani koji su prevozili migrante iz Libije ili Tunisa.

Italija je jedna od glavnih ulaznih točaka za migrante koji pokušavaju stići u Europu, ali se ova “središnje mediteranska ruta” također smatra jednom od najopasnijih na svijetu.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
28. travanj 2024 04:33