StoryEditorOCM

slijede otpremnineKriza na dokovima: Luka Ploče u gubitku od 11,3 milijuna kuna, promet pao za 25 posto

Piše Ante Šunjić
15. ožujka 2021. - 11:17

Prema nerevidiranom, nekonsolidiranom izvješću za 2020. godinu, Luka Ploče d.d. ostvarila je neto gubitak od 11,3 milijuna kuna i pad prometa od 25 posto u odnosu na 2019. godinu, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze.

Promet preko luke Ploče iznosio je 2,6 milijuna tona robe, što je manje za 25 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kad su prihodi iznosili 3,6 milijuna tona. Prihodi od prodaje lučkih usluga iznose 110 milijuna kuna, što je manje za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kad su iznosili 125,3 milijuna kuna, dok prihod od prodaje roba iznosi 86,7 milijuna kuna te je 198 posto veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kad su iznosili 29 milijuna kuna.

Poslovni rashodi iznose 204,5 milijuna kuna, dok su lani bili 149,7 milijuna kuna. Od toga se 83,4 milijuna kuna odnosi na trošak prodane robe, koja je lani iznosila 27,5 milijuna kuna. Operativni troškovi bez troškova prodane robe su za 0,86 posto manji u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Iz pločanske luke su poručili kako je Društvo identificiralo značajan utjecaj COVID-19 na pad fizičkog prometa i likvidnosti, ali da, unatoč padu, Društvo i dalje ima zadovoljavajuću razinu likvidnih sredstava koja je dovoljna za izvršavanje svih dospjelih obveza.

Tijekom prošle godine Uprava društva Luka Ploče d.d. posebnu je pozornost posvetila Programu zbrinjavanja kolektivnog viška radnika. Uprava je, na temelju provedene analize i savjetovanja sa socijalnim partnerima, donijela Odluku o utvrđivanju kolektivnog viška radnika u 4. kvartalu 2020. godine.

image
Pad prometa u pločanskoj luci u 2020. iznosio je 25 posto u odnosu na godinu prije
Ante Šunjić

"Značajno smanjen obujam poslovanja uslijed gospodarskih i lokacijskih uvjeta (gašenje partnera iz BiH) te izvanredne situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, iziskuje smanjenje troškova poslovanja i provođenje organizacijskih promjena radi usklađivanja broja radnika sa strukturom i veličinom poslovne aktivnosti Društva. Organizaciju Društva i broj radnika potrebno je prilagoditi novim uvjetima, stoga je poslodavac bio prisiljen pristupiti racionalizaciji troškova i smanjenju broja izvršitelja kako bi stvorio uvjete za financijsku likvidnost daljnjeg poslovanja Društva. Ovim utvrđivanjem kolektivnog viška radnika postiže se značajno smanjenje godišnjeg troška rada Društva, a potpuni učinak na novčane tokove i profitabilnost Društva bit će vidljiv u 2021. godini", poručili su iz ponajvećeg gospodarskog subjekta po broju zaposlenika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Proces zbrinjavanja radnika bit će okončan tijekom prvog i drugog kvartala 2021. godine. Poslodavac je odlučio primijeniti stimulativni način obračuna otpremnina i obveza prema zaposlenicima, a ukupni iznos rezerviranja za otpremnine je 3,5 milijuna kuna u 2020. godini. Tijekom 2020. godine trošak isplaćenih otpremnina iznosio je sedam milijuna kuna.

25. travanj 2024 21:16