StoryEditorOCM

nakon godinu danaKruzeri će od 7. lipnja opet moći u španjolske luke: zabrana pristajanja ukida se zahvaljujući dobrom razvoju događaja s pandemijom u Europi

30. svibnja 2021. - 11:11

Međunarodni kruzeri moći će poslije skoro godinu dana od 7. lipnja ponovno pristajati u španjolske luke, objavilo je u subotu španjolsko ministarstvo prometa.

Zabrana pristajanja kruzerima, koja je stupila na snagu 23. lipnja prošle godine, biti će ukinuta zahvaljujući dobrom razvoju događaja s pandemijom koronavirusa u Europi, navelo je ministarstvo. 

Kruzeri će ipak morati ispuniti striktne zdravstvene preduvjete, navodi se u priopćenju, a detalji s tim u vezi biti će objavljeni uskoro.

Razlog da se ponovno dopusti pristajanje kruzera je prije svega u tome što putnike na kruzerima većinom čine upravo građani europskih zemalja, u kojima je ostvaren znatan napredak u pogledu cijepljenja i gdje brojke novih zaraza koronavirusom tjednima već padaju.

Turizam koji uključuje kružna putovanja i dolazak kruzera vrlo je značajan za Španjolsku, posebno za neke popularne regije kakovi su Balearski ili Kanarski otoci te metropole poput Barcelone ili Valencije.  

Prije izbijanja pandemije covida-19, rekordan broj od skoro 10.7 milijuna ljudi slio se 2019. u španjolske gradove s kruzera.

U samo pet godina ta se brojka povećala za skoro 3 milijuna turista, ili skoro 40 posto. Prema podacima turističke industrije, kruzeri su Španjolskoj 2019. donijeli 12,8 milijardi eura prihoda i oko 50.000 zaposlenih. 

Vijest o otvaranju za kruzere donijela je olakšanje za više od 50.000 obitelji koje se oslanjaju na turističku industriju povezanu s kruzerima, kazao je za regionalni list Diario de Mallorca čelnik Međunarodne udruge kruzerskih linija (CLIA) Alfredo Serrano.

19. travanj 2024 13:28