StoryEditorOCM

drvena flotaLijep projekt umjetnice Matee Šabić Sabljić u dubrovačkim Lazeretima: U čast ženama od mora

Piše M.I.
28. studenog 2022. - 17:00

U Art radionici Lazareti postavljena je izložba flote drvenih brodica koje je izgradila umjetnica i brodograditeljica Matea Šabić Sabljić, piše Dubrovniknet.hr.

Flota BRODI/ONA je plovna, mobilna instalacija u stalnoj izgradnji, a nastala je u čast morskim i pomorskim heroinama, koje su, unatoč predrasudama i zabranama, plovile morima, gradile brodove i istraživale morski svijet. Jedna od njih nosi ime svjetioničarke s Dakse Eudoksije Kustrić.

Eudoksija je bila svjetioničarka na dubrovačkom otočiću Daksa, svjetlila je svjetionikom 1901. godine. Nije bilo lako, a ni uobičajeno biti svjetioničarka i Eudoksija se zasigurno morala nositi s mnogim izazovima svoga vremena. Bila je iz svjetioničarske obitelji Kustrić koja je obilježila prvih 30 godina rada svjetionika. 150 godina od prvog svjetla, a 121 godinu nakon naše svjetioničarke, svjetionik je ove godine ponovno zasvjetlio. Bilo je uobičajeno da svjetioničar na svjetioniku živi s obitelji, a žena je bila sposobna upravljati svjetionikom kada je svjetioničar bio onemogućen te je svakodnevno sudjelovala u radu svjetionika. U određenom povijesnom trenutku žene svjetioničara uspjele su se izboriti da budu plaćene za svoj rad, u početku kao asistentice, a potom i kao samostalne svjetioničarke.

Izložba se može pogledati do 16. prosinca. A osim izložbe 10. prosinca bit će u Posatu organizirano svečano porinuće i krštenje dubrovačke brodice, a Matea će intervenirati i u dubrovačkom Pomorskom muzeju gdje će se od 10. prosinca naći životne priče hrabrih žena koje su živjele s morem i od mora.

15. travanj 2024 14:09