StoryEditorOCM

šeherezadaLocirana superjahta koja navodno pripada Putinu, kapetana posjetili ‘muškarci u tamnim odijelima‘

Piše Ela Pazdrijan/JL
9. ožujka 2022. - 15:07

Europske vlasti pokušavaju ući u trag vlasniku superjahte koja je trenutno usidrena u Italiji i koja je 24 sata pod budnom pažnjom brojnog osiguranja, navodi New York Times.

Kako je zaplijenjena sva imovina ruskih oligarha i onih bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, vlasti pokušavaju identificirati vlasnika "Šeherezade" - 140 metara dugačke superjahte koja se nalazi u marini na toskanskoj obali Italije, prenosi Jutarnji list.

Neki misle da bi jahta mogla pripadati nekom od ruskih oligarha, a mještani su za The Times rekli da je brod u ovim krajevima poznat pod nadimkom "Putinova jahta".

"Svi je zovu Putinova jahta, ali nitko ne zna čija je", rekao je za Times Ernesto Rossi, umirovljeni službenik koji se šetao oko marine.

"To je glasina koja kruži već mjesecima", dodao je.

Kapetan broda, Guy Bennett-Pearce, rekao je za The Times da Putin nikada nije bio ovoj jahti, te da vlasnik nije ni na jednom popisu europskih sankcija, iako nije isključio mogućnost da je vlasnik Rus.

Bennett-Pearce je rekao da je morao potpisati ugovor o tajnosti prije nego što je počeo raditi na "Šeherezadi".

Ugovor o tajnosti podataka su uobičajeni među luksuznim plovilima, prema Nautilus Internationalu, sindikatu pomorskih profesionalaca, a mnogi članovi posade i izvođači radova na brodu "Šeherezada" vjerojatno su ih morali potpisati zajedno s Bennett-Pearceom, zbog čega vlasništvo broda ostaje tajna.

Times izvještava da je megajahta također poduzela dodatne korake kako bi osigurala privatnost vlasnika, uključujući pokrivač za zaštitu svoje natpisne pločice i barijeru u luci koja sprječava pogled na dio broda.

Bennett-Pearce je za The Times rekao da je u ponedjeljak bio prisiljen predati podatke o vlasniku "muškarcima u tamnim odijelima", ali da mu je obećano da će identitet vlasnika ostati povjerljiv.

"Nešto traže", rekao je Bennett-Pearce i dalje ne otkrivajući radi li se o ruskom vlasniku ili pak Vladimiru Putinu.

Istraga o Šeherezadi pojavila se u trenutku kada se europski dužnosnici obračunavaju s brojnim bogatim i moćnim Rusima u pokušaju da zaplijene njihovu imovinu nakon što je najavljen novi krug međunarodnih sankcija.

Sankcije su najavile zemlje diljem svijeta nakon što je Rusija napala Ukrajinu krajem veljače.

25. travanj 2024 09:23