StoryEditorOCM

incident podno sustipanaLučka kapetanija o sudaru na startu regate ‘Sušac za dvoje‘: Vlasnik kruzera koji je udario jedrilicu dobio je prekršajni nalog

Piše Merien Ilić
11. lipnja 2022. - 08:06

Nakon pomorske nezgode tijekom proteklog vikenda kada je 50-metarski kruzer ušao u regatno polje podno Sustipana i bokom udario jednu jedrilicu, oglasila se Lučka kapetanija Split.

- Po zaprimljenom zahtjevu, Lučka kapetanija je 25. svibnja izdala Odobrenje za održavanje regate "Sušac 100X2". U istom je odobrenju navedeno kako svaka jedrilica mora imati opremu prema Dozvoli za plovidbu, kao i dodatnu opremu prema Oglasu za regate.

Također je navedeno da se moraju poštivati Međunarodna pravila o izbjegavanju sudara na moru, a organizatoru je naloženo da osigura područje natjecanja i natjecatelje svojim plovilima te ne dozvolitda se na bilo koji način ometa odvijanje redovitog i ostalog pomorskog prometa.

Lučka kapetanija Split održavanje same regate, čiji je start bio u 12.00 sati, oglasila je putem Radio oglasa.

- U petak, 3. lipnja nešto iza 13.00 sati, Lučka kapetanija je zaprimila informaciju o navedenom događaju, odnosno da je putnički brod (luka upisa Split) ušao u regatno polje i da je pri samom izlazu iz regatnog polja, u 12.30 sati, došlo do dodira sa jedrilicom.

Nakon zaprimljene informacije zapovjednik broda pozvan je da se nakon priveza javi u Lučku kapetaniju Split, te mu je za počinjeni prekršaj izdan prekršajni nalog. Vlasnik oštećene jedrilice nastavio je regatu navodeći da nema velike materijalne štete, a po povratku sa regate prijavljena je i sama pomorska nezgoda u kojoj se navodi opis događaja - odgovor je iz Kapetanije.

20. travanj 2024 05:48