StoryEditorOCM

NAKON RESETIRANJALučka uprava Zadar najavljuje 155 ticanja kruzera ove sezone nakon dvogodišnje korona pauze: ‘Svi žele raditi i zaraditi, jer smo lani bili na nuli!‘

Piše Mišel Kalajžić/Zadarski.hr
14. travnja 2022. - 09:28

Optimistično je započela sezona uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima u zadarsku luku Gaženica. V.d. ravnatelja Lučke uprave Zadar Đoni Štambuk zadovoljan je najavama „ticanja” kruzera za ovu godinu, koja bi mogla značiti početak oporavka nakon dvije sezone koje je „zaledila” pandemija koronavirusa, piše Zadarski.hr.

U srijedu je u luku Gaženica pristao veliki kruzer Aida dug 250 metara s njemačkog područja. Prije nekoliko dana stigla je i Azura, veliki brod od 289 metara i 115 tisuća tona koji je već doveo preko 2 tisuće putnika. Idućih dana pojavljuje se čitav raster brodova koji su Zadar ticali prošlih godina, ali i MSC i Costa kruzera kojih smo u prošlosti imali manje.

- Zapravo smo se otvorili svima. Nadamo se povratku kruzing turizma u Zadar, mada je teško nešto konkretnije reći s obzirom na rat u Ukrajini, nakon što smo prošli sve ovo s koronom. Kako situacija sad stoji, možemo biti vrlo optimistični za sezonu. Još uvijek imamo oko 155 ticanja za ovu godinu što je količina dolazaka na razini 2019. godine, pa možda čak i koje ticanje više. Ali što se tiče putnika ipak očekujemo manju popunjenost kapaciteta brodova, oko 60 do 65 posto, zbog korone i svih ograničenja koje imaju kompanije kao organizatori putovanja – ističe Štambuk.

Pretprošla 2020. godina završila je praktično „na nuli”, bilo je svega 714 putnika, godina 2021, nešto se malo popravila s 10 tisuća putnika i brodovima u tranzitu koji su ipak popravili prihode, ali ove se godine već očekuje više od 100 tisuća putnika, budu li se najave obistinile.

- Da su normalna vremena, ovaj broj brodova može bez problema dovesti 200 tisuća putnika. Mi smo sedam godina, od 2012. do 2019. godine imali veliki rast, tako da smo od 20 tisuća putnika narasli na 182 tisuća, s jako dobrim najavama za 2020. i 2021. godinu s čak 320 tisuća putnika u očekivanim dolascima u punom kapacitetu. Korona nam je sve to poništila i praktično nas „resetirala” na početak. Sad smo opet u borbi za nastavak, ali vjerujem da ćemo se u iduće dvije do tri godine, pod uvjetom normalnih okolnosti, vratiti na predpandemijske pozicije – ističe Štambuk.

Dolascima kruzera oživljava i ponuda izleta i obilazaka za turiste s brodova. Dosta se agencija aktiviralo nakon prisilne stanke. Vjerojatno niti za njih ova sezona neće biti na razini 2019. godine, ali se već vide pozitivni pomaci.

- Mislim da su svi željni povratka. I kruzing kompanije i svi mi kao servis na obali. Svi žele raditi i zaraditi i spremniji su nego što se moglo očekivati. U luci Gaženica sve funkcionira odlično, jedino se nadamo da će s koronom biti sve pod kontrolom i da rat u Ukrajini neće još više eskalirati u neke neviđene razmjere tako da poremeti značajan dio tržišta. „Pušemo i na hladno” jer bilo koji scenarij nije mogao predvidjeti pad putnika na nulu, kao što je to „pošlo za rukom” koronavirusu, pa čak niti ratne okolnosti – zaključuje v.d. ravnatelja Štambuk.

18. travanj 2024 02:41