StoryEditorOCM

nova flotaLučke kapetanije dobit će 15 novih brodica, vrijednost im je gotovo 11 milijuna eura

Piše M. I.
15. rujna 2023. - 11:14

Lučke kapetanije u iduće će tri godine dobiti petnaest novih brodica, prema odluci Vlade kojom je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dana suglasnost za preuzimanje obaveza za sklapanje ugovora o njihovoj gradnji, na teret državnog proračuna, u ukupnom iznosu od 10,95 milijuna eura, javlja Novi list.

Riječ je o brodicama zajednice ponuditelja Brodogradnja Pičuljan d.o.o. i Adriana Boats d.o.o., duljine trupa od 10 metara, građenog od stakloplastike, s dvama motorima snage po 272 kilovata i brzinom većom od 30 čvorova, opremljenima podiznom krmenom platformom i ostalom opremom potrebnom za inspekcijski nadzor i traganje i spašavanje na moru u ljetnoj sezoni, kad se odvija većina takvih akcija na hrvatskom dijelu Jadrana. Ministarstvo je prethodno provelo postupak javnog natječaja u kojemu je kao ekonomski najpovoljnija ocijenjena ponuda zajednice dvaju domaćih ponuđača.

Prva brodica trebala bi biti isporučena u roku od sedam mjeseci od dana sklapanja ugovora, četiri u roku od godine dana od sklapanja ugovora, te po još pet u roku od dvije, odnosno tri godine. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ističe da je obnova flote lučkih kapetanija nužnost zbog velikog broja inspekcijskih nadzora i akcija traganja i spašavanja koje lučke kapetanije svake godine odrađuju, a sadašnja flota već je dijelom dotrajala te je potrebna modernizacija, među ostalim i zbog osiguravanja adekvatnih uvjeta za rad zaposlenika lučkih kapetanija.

Do kraja 2026. godine kapetanije i ispostave raspolagati će s ukupno 38 potpuno novih plovila, brodica i gumenjaka. Ove godine isporučene su već tri brodice za hitnu pomoć, a do kraja godine bit će ih isporučeno još toliko i jedna brodica za traganje i spašavanje.

Koje će lučke kapetanije dobiti nove brodice, iz Ministarstva za sad nije objavljeno.

05. svibanj 2024 06:32