StoryEditor

tri faze projektaLuka Ploče: u tijeku je javna rasprava o izgradnji najvećeg terminala za ukapljeni plin u ovom dijelu Jadrana, investicija je vrijedna 135 mil. eura

Piše Vedran Marjanović/Novac.hr
19. srpnja 2021. - 07:50
Srđan Vrančić/Ilustracija/Cropix

Dubrovačko-neretvanska županija otvorila je javnu raspravu o Studiji utjecaja na okoliš izgradnje tankerskog priveza terminala za tekuće terete i ukapljeni naftni plin u luci Ploče investitora Adriatic Tank Terminal, piše Novac.hr.

Riječ je o zajedničkoj tvrtki holdinga Energije Naturalis Pavla Vujnovca i globalnog trgovca i logističara VTTI-ja, osnovanoj s idejom da u luci Ploče napravi najveći terminal za ukapljeni naftni plin u ovom dijelu Jadrana, i to u tri faze. Vrijednost ukupne investicije je 135 milijuna eura.

U prvoj fazi, okončanoj 2016., Adriatic Tank Terminal izgradio je oko 50 tisuća kubika novog skladišnog prostora u luci Ploče za tzv. bijele derivate poput motornih goriva.

image
Luka Ploče
Ante Čizmić/Arhiv/Cropix

Slanje Studije utjecaja na okoliš izgradnje tankerskog priveza terminala za tekuće terete i ukapljeni naftni plin predstavlja korak prema realizaciji druge faze spomenute investicije kojom je zacrtana izgradnja 200 tisuća kubika naftnih skladišta i 60 tisuća kubika prostora za skladištenje ukapljenog naftnog plina.

Treća faza označava izgradnju dodatnog skladišnog kapaciteta od najmanje 100 tisuća kubika za naftne derivate.

Procijenjeno je da postojeći vez za pretovar tereta u pločanskoj luci ne može osigurati prihvat većih brodova i tankera. Stoga investitori planiraju novi vez u luci koji bi omogućio prihvat brodova do 88 tisuća tona nosivosti za naftne derivate, odnosno 58 tisuća tona nosivosti za ukapljeni naftni plin.

Prema tom rješenju Dubrovačke-neretvanske županije i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš novog terminala u luci Ploče trajat će mjesec dana, završno s 10. kolovozom ove godine i sa središnjim skupom u Pločama 21. srpnja, na kojem će investitori predstaviti projekt, piše Novac.hr.

27. srpanj 2021 01:03