StoryEditorOCM

lučka uprava splitLuka u Resniku širit će se za dodatne katamaranske linije: ‘Novi vezovi mogli bi biti spremni 2025.‘

Piše Jakov Žarko/SD
28. veljače 2023. - 12:33

Veliki broj putnika, njih oko 3 milijuna, koliko ih tijekom turističke sezone prođe kroz kaštelansku zračnu luku, napokon bi mogli do Splita i srednjodalmatinskih otoka stizati i morskim putem, gotovo četvrt stoljeća nakon izgradnje pristaništa u Resniku.

- Lučka uprava Split pokreće drugu fazu dogradnje luke, a tim će se projektom, vrijednim tri milijuna eura, izgraditi dodatna tri katamaranska veza - najavio je Vice Mihanović, ravnatelj spomenute ustanove.

Još 2018. godine Lučka uprava preuzela je na sebe obvezu da će staviti u funkciju luku Resnik, a kako se ukazala potreba za boljim povezivanjem zračne luke s otocima, krenulo se u drugu fazu kojom će se dobiti dodatni vezovi s ciljem rasterećenja cestovnog prometa i prebacivanje putnika na morske relacije.

- Kada se vratimo na 2010. godinu imali smo osam katamaranskih veza prema otocima, a danas ih imamo šesnaest. Broj se udvostručio. To govori o samoj promijeni navike putovanja. Katamaranski promet se posljednjih deset godina povećao za 50 posto – kazao je Mihanović i dodao da će se umjesto dosadašnjeg jednog veza za dvotrupce, u Resniku biti ukupno četiri.

- Imamo kompletnu projektnu dokumentaciju za prijavu na natječaj Ministarstva prometa, imamo glavni i izvedbeni projekt. Imamo gotove studije o utjecaju na okoliš i maritimnu, a pri kraju nam je studija izvodivosti. Projekt bismo financirali iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" – zaključio je ravnatelj koji očekuje da bi, ako sve bude prema planu, dogradnja počela u prvom kvartalu 2024. i novi vezovi bi mogli biti spremni u sezoni 2025. godine.

Izgradnjom dodatnih vezova preostalo bi kvalitetno cestovno povezati aerodrom i morsku luku.

- Imali smo sastanke s direktorom Zračne luke Lukšom Novakom. Razgovarali smo da se u bliskoj budućnosti omogući lakša komunikacija prometnicom prema pristaništu, a time bi se spojio morski dio i pješačka zona kod zračne luke – kazao je Mihanović.

25. travanj 2024 18:43