StoryEditorOCM

nevjerojatan rezultatMaersk će oboriti rekord u danskoj korporativnoj povijesti: dobit u 2021. približava se zbirnoj dobiti tvrtke u posljednjih devet godina!

Piše OM
22. rujna 2021. - 15:57

Danska kompanija A.P. Moller-Maersk mogla bi uskoro ući u poslovnu povijest svoje matične države. Ukupna ovogodišnja dobit koju bilježi kompanija mogla bi se uskoro približiti nevjerojatnom rezultatu – kombiniranim ciframa godišnjih dobiti u proteklih devet godina, piše gCaptain.

Kombinacija je to nekoliko ekstremnih čimbenika – uključujući uska grla u opskrbnim lancima uzrokovana pandemijskom potrošnjom – što je povećalo zaradu ove najveće svjetske kompanije. Kompanije je prošli tjedan po treći put u pet mjeseci ažurirala svoja financijska predviđanja za ovu godinu, prenosi Pomorac.hr.

Kako pišu danski analitičari, Maerskov rezultat u 2021. bit će rekord u danskoj korporativnoj povijesti. Ovogodišnja dobit bit će otprilike tri puta veća od prethodnog Maerskovog rekorda iz 2014. godine i više nego dvostruko veća od rezultata farmaceutske tvrtke Novo Nordisk, najprofitabilnije danske tvrtke u 2020. godini.

Ovogodišnja neto dobit Maerska dosegnut će oko 16,2 milijarde dolara, prema prosječnoj procjeni sedam analitičara koje je Bloomberg anketirao nakon ažuriranja financijskih predviđanja 16. rujna. Prosječna procjena početkom godine iznosila je oko 3 milijarde dolara.

Maerskov profit u 2021. godini proizlazi iz privremenih fenomena i stoga je “malo vjerojatno” da će Maersk ili bilo koja druga danska tvrtka u narednim godinama uspjeti oboriti ovogodišnji nadolazeći rekord.

05. lipanj 2023 22:05