StoryEditorOCM

sve je prošlo glatkoMega-brod koji je uzdrmao svjetske lance opskrbe ponovno prošao kroz Sueski kanal. Evo kako izgleda Ever Given kada plovi bez tereta

Piše OM
24. kolovoza 2021. - 08:43

Golemi kontejneraš Ever Given ponovno je prošao kroz Sueski kanal u petak 20. kolovoza, pet mjeseci nakon što se ondje nasukao i na gotovo tjedan dana zaustavio promet jednim od najvažnijih kanala na svijetu.

Kako piše Offshore Energy, brod je ovaj put plovio bez tereta u smjeru od sjevera prema jugu, suprotno od smjera kada se nasukao. Sigurnu plovidbu Ever Givena kroz Sueski kanal u petak osigurala su dva tegljača i tim pilota koji su asistirali u plovidbi najužim dijelom kanala, gdje se i dogodio incident u ožujku, prenosi Pomorac.hr.

Podsjetimo, Ever Given je u ožujku blokirao plovni put kroz kanal na šest dana, što je dovelo do ogromnih zastoja u svjetskoj trgovini, s obzirom na to da se čak 15% svjetske trgovine odvija kroz Sueski kanal.

Nakon što je napokon uspješno odsukan, Ever Given je još neko vrijeme stajao usidren u kanalu prije nego je nastavio svoj put za Europu, gdje je iskrcan sav teret. Razlog čekanja bio je sudski spor između vlasti Sueskog kanala i japanskog brodara Shoei Kisen Kaisha, inače vlasnika Ever Givena. Nakon što je kompanija isplatila odgovarajuću kompenzaciju za štetu i akciju odsukavanja, brod je nastavio svoju plovidbu prema Europi, a potom natrag za Aziju.

Splash247 izvijestio je da je Ever Given na putu za luku u gradu Qingdao u jugoistočnoj Kini, gdje će se obaviti potrebni popravci broda. Očekuje se da će u Qingdao stići 18. rujna, prenosi Pomorac.hr.

22. travanj 2024 02:02