StoryEditorOCM

IPAK SE KREĆE...Ministar Butković u Zadru: Čermak je izgubio, Ministarstvo će uskoro ući u posjed Marine Zadar, nakon toga ćemo riješiti i pitanje koncesije

Piše I. N./Zadarski.hr
24. siječnja 2022. - 12:10

Država će uskoro ući u posjed "Marine Zadar" na temelju pravomoćne presude, kazao je u ponedjeljak u Zadru ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

- Nakon svih pravomoćnih postupaka koji su se dogodili u vezi "Marine Zadar", Ministarstvo, odnosno država, će u suradnju s Državnim odvjetništvom krenuti u proceduru ulaska u posjed. Razgovaramo s DORH-om o tome i pokušat ćemo to napraviti mirnim putem. Nadam se da će biti razumijevanja jer to su sada pravomoćne presude – kazao je ministar, javlja Zadarski.hr.

Podsjetimo, spor između države i Tankerkomerca pokrenut je prije desetak godina. Tankerkomerc smatra da je temeljem dugogodišnjeg posjeda, korištenja i ulaganja vlasnik marine, a država mu to osporava jer je riječ o pomorskom dobru.

Prema zadnjoj presudi iz siječnja 2020. marina je trebala biti vraća u posjed Ministarstvu pomorstva, ali je Tankerkomerc, kojeg je u međuvremenu preuzeo general Ivan Čermak, uložio žalbu koja je u međuvremenu očito riješena u korist Ministarstva. Tankerkomerc s državom inače vodi i spor oko povrata ulaganja u marinu u visini 40 milijuna eura.

Paralelno s tim procesima, Ministarstvo je prije osam godina raspisalo natječaj za novu koncesiju za Marinu Zadar, ali do danas natječaj nije okončan, niti je poništen. 

- To je poseban postupak, o tome ćemo odlučiti kad uđemo u posjed. Za sam natječaj ćemo vidjeti što će biti, o tome ćemo razgovarati s državnim odvjetništvom, da vidimo koje je najpametnije rješenje – odgovorio je Butković na novinarsko pitanje.

20. travanj 2024 01:17