StoryEditorOCM

Međunarodni danMinistar Butković uputio pomorcima poruke pozdrava i ohrabrenja te naveo četiri najvažnija izazova: Zajedno brodimo drugom godinom pandemije

Piše OM
25. lipnja 2021. - 15:18

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković čestitao je pomorcima njihov dan. Njegovu čestitku prenosimo u cijelosti:

Dragi pomorci!

I ove godine, 25. lipnja s ponosom obilježavamo Vaš dan, Međunarodni dan pomoraca!

U toj prigodi, kao ministar mora, prometa i infrastrukture želim Vam uputiti poruke pozdrava i ohrabrenja!

Zajedno brodimo drugom godinom prepunom izazova s kojima nas suočava pandemija uzrokovana koronavirusom SARS-CoV-2. Pomorska industrija snažno je pogođena ovom krizom kakvu nismo mogli niti zamisliti u moderno doba. Mnoge države su kao trenutni odgovor nametnule ograničenja u pogledu kretanja, a što je rezultiralo dugotrajnim posljedicama ponajprije radi specifičnosti Vašeg zanimanja.

Gotovo svakodnevno su se pomorske administracije diljem svijeta suočavale sa izazovnim situacijama, za koje ponekad nije bilo odgovarajućeg rješenja u međunarodno utvrđenim standardima, a bilo je nužno promptno djelovati i donositi odgovarajuća rješenja.

Nekoliko je ključnih izazova u tom razdoblju koje bih ovdje istaknuo:

1. Nemogućnost redovne obnove svjedodžbi o osposobljenosti

koju smo uspješno premostili i omogućili zakoniti nastavak obavljanja plovidbene službe, nizom usvojenih mjera o izvanrednom produljenju svjedodžbi o osposobljenosti, na tragu preporuka Međunarodne pomorske organizacije kojim su države pozvane na primjenu pragmatična rješenja koja ne ugrožavaju sigurnost plovidbe.

2. Utvrđivanje "183 dana"  radi oslobađanje od plaćanja poreza na dohodak

kojom Uputom je Ministarstvo u travnju 2020. godine dalo smjernice za provedbu odredbi Pomorskog zakonika („Narodne novine“ br. 181/04, 76/07, 146/08, 61/11, 56/13, 26/15 i 17/19) u svrhu utvrđivanja "183 dana" za vrijeme trajanja pandemije bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2.

3. Cijepljenje pomoraca

Inicijativu za početak cijepljenja hrvatskih pomoraca i važnost pravovremenog početka cijepljenja komunicirali sa nadležnim Ministarstvom zdravstva i Hrvatskih zavodom za javno zdravstvo, još od prosinca 2020. godine, koja je uspješno prihvaćena i program cijepljenja za pomorce započeo je sa provedbom u okviru treće faze nacionalnog programa cijepljenja.

4. Organizacija smjena posade i repatrijacija pomoraca

Uz cijepljenje pomoraca, ovo bih istaknuo kao najveći izazov s kojim smo se tijekom ovog razdoblja svakodnevno suočavali i s kojim se povremeno još uvijek suočavamo, a uzimajući u obzir respektabilan broj hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi i još uvijek povremeno otežane uvjete za smjene pomoraca u pojedinim državama.

Vjerujemo da je ozbiljan iskorak na međunarodnoj razini ostvaren upravo usvajanjem UN rezolucije u prosincu 2020. godine kojom su pozvane sve države da pomorce prepoznaju kao ključne radnike, a koju smo pozdravili i u potpunosti podržali u Republici Hrvatskoj.

Neprocjenljivu ulogu koju pomorci imaju sada i koju će imati i u budućnosti prepoznala je i Međunarodna pomorska organizacija, koja je kao Svjetsku pomorsku temu za 2021. godinu odabrala "Pomorci: u srži budućnosti brodarstva“" (eng. "Seafarers: at the core of shipping’s future").

U tom kontekstu, podržavati ćemo sve daljnje napore Međunarodne pomorske organizacije glede pronalaženja međunarodno prihvatljivih rješenja, koja će poticati veću prepoznatljivost i važnost pomoraca u njihovoj vitalnoj ulozi u globalnim lancima opskrbe.

Čvrsto vjerujemo da zadaci koji su pred nama, kao i oni koje smo do sada prošli, nisu laki ili bezbolni. Međutim, svjesni smo da bi ispravno postavljeni ciljevi mogli biti zalog budućnosti, stoga sve nove mjere pozdravljamo s istinskim optimizmom.

Pomorci, želim Vam sretan Međunarodni dan pomoraca i da Vas uvijek prati mirno more i sigurna luka!

19. travanj 2024 09:01