StoryEditorOCM

tri faze izgradnjeMinistarstvo gospodarstva na prostoru teretne luke Gaženica planira podići LNG terminal, kapacitet bi mu trebao biti 30.000 kubičnih metara

Piše Zadarski.hr
24. svibnja 2022. - 14:15

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a kroz Upravu za zaštitu prirode, preko Sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti, donijelo je Rješenje kojim je planirani zahvat „Izgradnja mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom i stlačenim prirodnim plinom, Luka Gaženica, Zadar” okarakteriziran kao prihvatljiv za ekološku mrežu, što će reći da bi se Zadar uskoro mogao ucrtati na plinsku kartu Jadrana. Rješenje vrijedi četiri godine, a nositelj zahvata je LNG Hrvatska d.o.o. koji kroz tri faze planira izgradnju mjesta za opskrbu plinom u zadarskoj Gaženici, piše portal pomorac.hr.

U prvoj fazi gradnje, kako stoji u tekstu zahvata, izgradit će se pristanište za plovila sa pretakačkim rukama i privezom za plovila. Napravit će se jedan spremnik ukapljenog prirodnog plina kapaciteta 3000 kubnih metara, rekondenzacijsko postrojenje, punilišta vagon cisterni s jednim mjestom za prekrcaj, punilišta LNG cisterni i ISO kontejnera sa dva mjesta za prekrcaj te punilišta za vozila pogonjena ukapljenim prirodnim plinom i stlačenim prirodnim plinom sa ukupno četiri prekrcajna mjesta.

U drugoj fazi gradnje, kapacitet skladišta će se podići na 10.500 kubnih metara plina dogradnjom spremnika kapaciteta 7500 metara kubnih na već postojeće zdanje, napravit će se još jedno prekrcajno mjesto za vagon cisterne te dva za LNG cisterne i ISO kontejnere.

U trećoj i za sada završnoj fazi, kapacitet spremnika planira se podići na 30.000 kubnih metara plina, a postrojenje će biti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. U planu je i nova trafostanica, upravljačka zgrada plinskog terminala Zadar te nove površine za promet i operaciju teretom uz novi sustav odvodnje i sustav za pročišćavanje otpadnih voda, donosi pomorac.hr.

Pristanište je predviđeno na Vezu 1 teretne luke Gaženica, a planirani zahvat nalazi se izvan područja ekološke mreže, odnosno točnije govoreći udaljeno je nešto manje od 6 kilometara od istoga. Riječ je području očuvanja značajnom za ptice u Ravnim kotarima koje se klasificira kao POP HR1000024 i spada u područje posebne zaštite od 2013. godine, a sukladno Uredbom o ekološkoj mreži (Narodne novine, broj 124/13).

Prvotno spomenutim Rješenjem zaključeno je da LNG terminal u Zadru neće imati štetne utjecaje na ekološku mrežu, usprkos stalnoj prisutnosti čovjeka i potencijalnim onečišćenjem bukom. Rješenje, kao takvo, izvršno je u upravnom postupku, javlja pomorac.hr.

19. travanj 2024 13:07