StoryEditor

ODGOVOR IZ ZAGREBAMinistarstvo poljoprivrede nije otklonilo sve primjedbe EK iz 2019., Pupić Bakrač nije suspendiran, a u iskrcaju male plave ribe je bilo prekršaja!

Piše I. N./Zadarski.hr
11. veljače 2022. - 18:11

Nakon tiskovne konferencije Marka Pupića Bakrača Zadarski.hr je od Ministarstva poljoprivrede zatražio odgovore na iznesene optužbe te odgovore na još neka pitanja.

Zanimalo nas je na što se točno odnosi prijava Europske komisije koja je u srijedu opomenula Hrvatsku zbog utvrđenih nepravilnosti prilikom uvoza i nasada tuna. Naime, iz izjava ministrice Marije Vučković u četvrtka i demantija upućenog medijima proizlazi da je EK nepravilnosti uočila 2019. godine te da ih je Ministarstvo nizom mjera ispravilo u prvoj polovici 2020. godine. Ako je to tako, zašto je EK u srijedu dala rok Hrvatskoj od dva mjeseca da utvrđene nepravilnosti ispravi? Ili se radi o nekim drugim nepravilnostima iz nekog drugog vremena? 

Također smo tražili očitovanje na tvrdnje Pupića Bakrača da se velike nezakonitosti događaju prilikom iskrcaja sitne plave ribe. Ima li Ministarstvo nekih saznanja o tome, odnosno je li protiv nekoga (koga i kada) pokrenulo ikakve postupke?

Na kraju, pitali smo ih je li Pupić Bakrač suspendiran s mjesta ribarskog inspektora, s obzirom da je ministrica to izjavila, a on kaže da o tome ništa ne zna, te da mu je pristup bazi podataka ribarskih inspektora uskraćen.

Odgovore Ministarstva poljoprivrede prenosimo u cijelosti:

image
Marko Pupić Bakrač, ribarski inspektor i vijecnik Akcije mladih u Skupštini Zadarske županije
Luka Gerlanc/Cropix

"Želimo jasno istaknuti da opomena Europske komisije i medijski istupi g. Pupića-Bakrača nisu u izravnoj vezi, ne odnose se na istu temu i razdoblje te opomena nije posljedica njegovog istupa.

Naglašavamo da je službena opomena dostavljena na temelju provedenog nadzora od strane službenika EK u ljeto 2019. godine za razdoblje 2016.-2019. te se odnosi na nalaze utvrđene istom prilikom, odnosno ne na konkretna uzgajališta već općenito na sustav kontrole. Za vrijeme revizije 2019. godine nisu poštovane procedure unakrsnih provjera te zbog toga nisu bile pokrenute istrage, nacionalni propisi jednim dijelom nisu bili u potpunosti usklađeni s EU legislativom. Nakon provedenog nadzora, Europska komisija je dostavila Akcijski plan za otklanjanje utvrđenih manjkavosti te je temeljem istog Ministarstvo poljoprivrede odmah poduzelo niz mjera za unaprjeđenje sustava kontrole na način da su izmijenjeni nacionalni propisi, provedene dodatne edukacije inspektora, pokrenute odgovarajuće mjere prema prekršiteljima, unaprijeđene procedure za ovjeravanje dokumentacije te su pojačane kontrole na uzgajalištima. Na ovaj način unaprijeđeni paket mjera kontrole na snazi je od prve polovice 2020. godine te su naši odgovori poslani EK.

Proučili smo službenu opomenu, stavke iz opomene koje do sada nisu riješene odnose se uglavnom na okolnosti iz revidiranog razdoblja (2016-2019), a Komisija smatra da odgovor Ministarstva poljoprivrede iz 2020. još uvijek nije otklonio sve primjedbe. Smatramo da su identificirane manjkavosti u sustavu kontrole dosadašnjim naporima ipak otklonjene te ćemo Komisiji u propisanom roku dostaviti detaljnu dokumentaciju o poduzetim mjerama te će se nastojati dokazati sva poduzeta unaprjeđenja sustava.

Izjava ribarskog inspektora Marka Pupića Bakrača se odnose na konkretan slučaj uvoza i nasada tune iz druge polovice 2020. godine, dakle nakon nacionalnog unaprjeđenja sustava kontrole te prema izmijenjenim procedurama. Imajući u vidu nove izjave, kao i dosadašnje izjave na ovu temu, Ministarstvo poljoprivrede i nadalje tvrdi da u konkretnom slučaju niti jedan od iznesenih navoda Marka Pupića Bakrača nije utemeljen. Kao što je i ranije isticano, u konkretnom slučaju, provedene su sve propisane procedure, izvršena je kontrola cjelovite dokumentacije te je svim odlukama prethodila iscrpna provjera i konzultacije sa svim relevantnim dionicima.

Dodatno, nastavno na nove optužbe ribarskog inspektora Pupića-Bakrača, ističemo kako je iskrcaj male plave ribe reguliran europskim propisima i nizom nacionalnih propisa. Iskrcaj je dozvoljen isključivo na propisanim iskrcajnim mjestima na kojima se provode kontrole ulova, alata, vaganja itd.  Plovila s posebnom dozvolom mogu obavljati vaganje na plovilu, a kontrola vaganja obavlja se na iskrcajnim mjestima. Nadalje samo plovila s ICCAT liste mogu doći na uzgajališta tuna te se svaki ulazak u područje 300 metara oko uzgajališta kontrolira iz Ribarskog monitoring centra i u slučaju ulaska plovila bez odobrenja šalje se obavijest prema ribarskim inspektorima koji pokreću prekršajne postupke. Unakrsnom provjerom kontroliraju se količine evidentirane u elektronskom očevidniku, evidenciji vaganja, iskrcajnoj deklaraciji i prodajnom listu dok se na iskrcajnim mjestu kontrolira točnost evidentiranih podataka od strane inspektora. U zadnje dvije godine bilo je nekoliko prekršaja, što je očekivano i normalno u svakodnevnom poslovanju, ali ne može se govoriti o sustavnom kršenju propisa.

image
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix

Marko Pupić Bakrač trenutno nije suspendiran, a pristup bazama Uprave ribarstva bit će mu omogućen nakon što se vrati na posao, u dijelu koji će se odnositi na njegove mjesečne zadaće.

Nastavno na intervju i izjave koje daje državni službenik Marko Pupić-Bakrač, u dijelu koji se odnosi na postupke povrede službene dužnosti, iznosimo kako je točno da je etička povjerenica Ministarstva poljoprivrede, postupajući po zaprimljenoj pritužbi i odredbama Etičkoga kodeksa državnih službenika provela postupak i nakon objektivnog, cjelokupno utvrđenog činjeničnog stanja,  u siječnju 2020. godine, utvrdila da je isti povrijedio odredbe Etičkoga kodeksa. Nastavno na utvrđenu povredu predložila je da se pokrene postupak zbog povrede službene dužnosti iz članka 99. stavka 1. točke 13. Zakona o državnim službenicima.

Slijedom te činjenice točno je i da je ovo Ministarstvo pokrenulo postupak radi teške povrede službene dužnosti iz članka 99. stavka 1. točke 13. Zakona te se isti vodio pred Službeničkim sudom, gdje je na raspravi u svom iskazu Marko Pupić-Bakrač u cijelosti priznao činjenične tvrdnje, kao npr. da je u svojoj objavi doista upotrijebio izraz „Cigić“, što je obrazložio na način da je rekao kako se radi o deminutivu riječi „Cigan“ za koji drži da ni na koji način nije uvredljiv, osobito stoga što se riječ „Cigan „široko“ upotrebljava, pa tako i u naslovima knjiga, pjesama, filmovima, kazališnim predstavama i tome slično te da konačno Romi i sami sebe nazivaju Ciganima.

Točno je i da je Službenički sud, u tom predmetu utvrđivanja odgovornosti radi teške povrede službene dužnosti ponašanjem suprotno Etičkom kodeksu državnih službenika koje nanosi štetu ugledu službe, donio Rješenje kojim se državni službenik Marko Pupić-Bakrač oslobađa odgovornosti što je neprimjereno komentirao na svom Facebook profilu „nastup“ tadašnje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te što je pogrdnim nazivom „Cigić“ vrijeđao saborskog zastupnika i predstavnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija.

07. kolovoz 2022 19:46