StoryEditorOCM

dosta je!Mještani Prvića najavili mirni prosvjed brodicama, evo što sve zamjeraju Jadroliniji

Piše Hina
29. svibnja 2024. - 12:37

Mještani Prvić Luke s otoka Prvića najavili su mirni prosvjed brodicama u subotu, 1. lipnja, nezadovoljni stanjem brodova na liniji 505 u koncesiji "Jadrolinije", na pruzi koja povezuje otoke Prvić i Zlarin s kopnom odnosno Šibenikom i Vodicama. 

Ti su brodovi ili na remontu ili u nemogućnosti pristajati u luku zbog vremenskih uvjeta, kažu mještani Prvić Luke.

Početak prosvjeda najavljen je za subotu, u 14 sati, kad će s Prvića isploviti prema susjednom otoku Zlarinu te zajedno s prosvjednicima sa Zlarina krenuti prema ulazu u šibenski kanal, odnosno Kanal svetog Ante. Prema riječima jedne od organizatorica prosvjeda Marte Stupin, nadaju se odazivu stanovnika i iz susjednog mjesta Prvić Šepurine i Zlarinjana.

Prosvjed su prijavili Policijskoj upravi šibensko- kninskoj i Lučkoj upravi. Njime žele skrenuti pozornost na probleme koje imaju, a koje su posljedica neadekvatnih brodova kojima Jadrolinija prevozi putnike sa Zlarina i Prvića na kopno.

"Brodovi su često na remontu, a događa se da - i kad plove - ne pristaju u Prvić Luku zbog vremenskih uvjeta kojima brodovi nisu prilagođeni ili zbog proizvoljne i krive procjene da iz Luke nema putnika za ukrcaj što je suprotno ugovoru prema kojem brod mora pristati bez obzira na to ima li ili nema putnika", naglasila je Stupin. Zbog toga, kaže, mještani Prvić Luke moraju pješačiti do susjednog mjesta Prvić Šepurine čije je pristanište manje izloženo nepovoljnim vremenskim uvjetima. Posebno je to velik problem otočanima koji su mahom starije stanovništvo.

Taj se problem u ljetnim mjesecima održava i na turističku sliku budući da bez prijevoza ostanu i turisti koji borave na otoku te posjetitelji Memorijalnog centra Faust Vrančić u Prvić Luci.

"Znamo da ovim prosvjedom nećemo riješiti probleme koje imamo, ali nećemo odustati jer nam je dosta da nas se tretira kao građane trećeg reda", poručila je Stupin te dodala da svoje nezadovoljstvo i revolt žele pokazati mirnim prosvjedom.

"Dosta nam je praznih obećanja i loših brodova", poručili su stanovnici Prvić Luke.

20. lipanj 2024 03:30