StoryEditor

šetači iznenađeniMore u Puli poprimilo narančastu boju: ‘To je izvanredna prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uvjetima‘

Piše OM
30. ožujka 2021. - 11:24
Goran Šebelić/Cropix

More u Puli poprimilo je narančastu boju, što je iznenadilo šetače po plažama. Pojas uz obalu zahvatila je rijetka prirodna pojava, tzv. cvjetanje mora.

Evo što o tom fenomenu kaže dipl. ing. Dolores Grilec sa Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije:

"Cvjetanje mora je izvanredna prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton. Najčešće se pojavljuje krajem lipnja i početkom srpnja. Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije sluzave nakupine se uglavnom nalaze na površini predstavljajući vizualno neugodnu pojavu za kupače ali i potpuno bezopasnu za ljudsko zdravlje ako se radi o bakteriološki čistom moru. Nošena morskim strujama često je prisutna na plažama, pogotovo u popodnevnim satima.

Prvi zapisi o cvjetanju mora za Jadran datiraju iz 18. stoljeća, intenzivnije se pojavljuje od 1988. godine, a od 2000. godine pojavljuje se svake godine. Cvatnja se odvija u čitavom vodenom stupcu (od površine do dna), ali je zbog intenziteta svjetla jača u površinskim slojevima. Cvjetanje mora je prirodna pojava koja se povremeno javlja i u otvorenim i u obalnim vodama, ali zabrinjava što je intenzitet i učestalost ovih pojava sve rašireniji, češći i dugotrajniji, što se sasvim sigurno velikim dijelom može pripisati negativnom utjecaju aktivnosti čovjeka na prirodu općenito (klimatske promjene) i na sam morski ekosustav (putem otpadnih voda i različitih drugih aktivnosti).

item - id = 1087718
related id = 0 -> 1107551
related id = 1 -> 1105068
25. listopad 2021 18:22