StoryEditorOCM

uskoro sastanakMore urušilo stobrečku rivu, nužna je hitna sanacija: ‘Postoji velika opasnost da se oštećenje proširi‘

Piše Ivica Marković
11. prosinca 2021. - 12:28

"Čovik je od svega gospodar, samo je od mora rob, more ga ita do zvizda, more ga kala u grob", kazao je pjesnik, upozoravajući pomorcima koliko je more nepredvidljivo.

Svu svoju nepredvidljivost, na svu sreću bez da je nekog "kalalo u grob", osjetili su stanovnici Stobreča, kojima je jako jugo, "gnjila južina" i veliki valovi odnilo pola Rive, doslovno.

- Radi se dijelu Rive koji su sami mještani sagradili još prije kojih pedesetak godina, kao suhozid, kako bi zaštitili prometnicu i svoja dvorišta. Taj dio Rive se proteže od samoposluge "Ribola" na ulazu u Stobreč, pa sve do Turističkog informativnog centra. To je šetnica, pa je tim više potrebno što prije obnoviti uništeni dio, odnosno započeti s projektom rekonstrukcije kompletnog dijela Rive, kazuje nam Ivica Katić, predsjednik Mjesnog odbora u Stobreču.

image
MO Stobreč

Najnovije urušeni dio Rive proteže se u duljini od desetak metara i već je ograđen kako ga ne bi koristili šetači.

- Postoji velika opasnost da se to oštećenje proširi. Zbog toga smo žurno kontaktirali odgovorne u Gradu i Županiji i zamolili ih da naprave hitnu sanaciju postojećeg oštećenja. Sada bi, u ponedjeljak najvjerojatnije, oni trebali imati zajednički sastanak, budući im se ovlasti u jednom dijelu preklapaju, kako bi donijeli odluku o što bržoj sanaciji, kazuje Katić.

image
MO Stobreč

Dok Stobrečani čekaju sanaciju najnovijih oštećenja Rive, dotle je u izradi i Projekt rekonstrukcije stobrečke Rive.

- Taj projekt je projekt rekonstrukcije dijela Rive, sve do ishodovanja građevinske dozvole. Riva je u stanju u kakvom više ne može čekati rekonstrukciju, jer je velika opasnost da se dodatno ne uruši i nju bi trebalo rekonstruirati što prije. Koliko bi sve to skupa koštalo, još se ne zna, ali mislim da bi bio red veličine oko deset milijuna kuna. Tim uređenjem Stobreč bi dobio novu šetnicu, biciklističku stazu, nogostup sa sjeverne strane ceste (bliže kućama), a Riva bi se nekoliko metara trebala proširiti i u more. Nadamo se da će do rekonstrukcije doći u što žurnijem roku, zaključio je Katić.

image
MO Stobreč
25. travanj 2024 11:03