StoryEditorOCM

povezanostMorska i zračna luka Split te Lička pruga konačno su uključene na TEN-T koridor

Piše M. I./Hina
14. travnja 2023. - 10:45

Morska i zračna luka Split, te Lička pruga konačno su uključene na TEN-T koridor, kao proširenje osnovne mreže Mediteranskog koridora.

Ovaj značajan događaj se konačno realizirao tijekom sjednice Odbora za promet i turizam u Europskom parlamentu, a osim ispunjavanja obveza prema amandmanima, prilika je to za unaprjeđenjem prometne povezanosti Splita i aglomeracije (između ostalog), ali i obveza za iskorištavanjem dostupnih sredstava.

Hina piše kako su svi prometni prijedlozi IDS-ovog europarlamentarca Valtera Flega koje je predao u studenom prošle godine prihvaćeni na Odboru za promet i turizam Europskog parlamenta s 44 od ukupno 45 glasova.

Kako je Flegio naveo: "Hrvatska će se konačno prometno povezati s ključnim europskim središtima - cestom, morem, zrakom i željeznicom" dodavši kako su zastupnici prvi put od ulaska Hrvatske u Europsku uniju sudjelovali u reviziji europskih prometnih koridora.

Između ostalog, tu je i uključenje Luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran, što konačno nakon deset godina znači ravnopravnost luke s ostalim lukama na Jadranu, spoj Hrvatske na koridor Zapadni Balkan i pozicija Luke Ploče kao najvažnije geostrateške luke za prijevoz tereta iz regije.

"Ostvarili smo nevjerojatan cilj. Produžili smo Mediteranski koridor od Rijeke do Splita, što će konačno oživjeti ličku prugu. Splitskoj morskoj i zračnoj luci osigurali smo dodatna europska sredstva za modernizaciju, kao i direktnu željezničku vezu Rijeka - Split sa zapadnom Europom, preko Zagreba prema Grazu" - poručio je Flego u priopćenju za javnost.

Dodao je kako Hrvatska sada ima na raspolaganju novih 26 milijardi eura iz Instrumenta za povezivanje Europe.

"Novac smo osigurali, i sad je loptica isključivo na državi. Nedovoljno dobra priprema projekta, manjak projektanata i izvođača radova, administrativne prepreke i spora državna administracija - to su problemi koje jednostavno moramo riješiti i s početkom iduće godine biti sto posto spremni. U suprotnom, novac ćemo morati vraćati", poručio je Flego.

25. travanj 2024 08:45